Lovitura pentru Casa Regala a Spaniei: Ce a decis tribunalul in scandalul de coruptie

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:30
3165 citiri
Lovitura pentru Casa Regala a Spaniei: Ce a decis tribunalul in scandalul de coruptie
Foto: Fox News

Un judecator spaniol a facut inca un pas important catre acuzarea oficiala a surorii regelui Felipe al Spaniei, printesa Cristina, pentru frauda si spalare de bani.

La capatul a patru ani de ancheta pre-procesuala, judecatorul Jose Castro, din Palma de Mallorca, a hotarat mentinerea printesei Cristina pe o lista de suspecti despre care crede ca trebuie sa fie judecati, scrie ABC News.

Magistratul a declarat ca printesa este suspectata in doua cazuri de participare la frauda legata de taxe si in inca unul de spalare de bani. Potrivit magistratului spaniol, sotul printesei, Inaki Urdangarin, este acuzat de deturnare de fonduri si frauda. Pana acum, niciunul nu a fost acuzat oficial.

Procurorii si avocatii urmeaza sa studieze decizia judecatorului si isi vor prezenta acuzatiile si argumentele. Ulterior, judecatorul va decide ce acuzatii urmeaza sa fie pastrate, un pas care urmeaza sa fie facut cel mai probabil in luna septembrie.

Cazul se centreaza pe acuzatiile ca Urdangarin si-a folosit titlul de Duce de Palma pentru a deturna aproximativ 6 milioane de euro din contracte publice prin intermediul Institutului Noos, o fundatie nonprofit pe care el si un partener de afaceri au infiintat-o ca sa directioneze bani catre alte afaceri, printre care Aizoon, o companie detinuta de printesa Cristina.

Decizia judecatorului vine la mai putin de o saptamana dupa ce fratele mai mare al Cristinei, Felipe, a fost proclamat rege, in urma abdicarii tatalui sau, Juan Carlos.

In varsta de 76 de ani, Juan Carlos a renuntat la tron dupa o domnie de patru decenii, astfel incat "sangele tanar" sa poata aduce o energie noua tarii sale. Insa cazul de frauda in care este implicata fiica sa si alte scandaluri au intinat serios imaginea familiei regale.

Cristina, in varsta de 49 de ani, a devenit primul membru al familiei regale interogat in fata unei instante de la restaurarea monarhiei in 1975. Casa Regala a comentat decizia judecatorului prin afirmatia seaca: "Avem un respect profund fata de independenta justitiei".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Spania printesa Cristina frauda, #Spania Cristina judecator acuzata, #Spania printesa lista judecata , #Spania