Partidele separatiste din Catalonia, aproape de o victorie in alegerile regionale - exit-poll

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 23:35
2880 citiri
Partidele separatiste din Catalonia, aproape de o victorie in alegerile regionale - exit-poll
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Partidele separatiste din regiunea spaniola Catalonia sunt pe cale sa obtina o majoritatate de mandate in alegerile parlamentare regionale, potrivit unui exit-poll, insa este neclar daca ele se vor uni pentru a promova un plan in vederea secesiunii de Spania.

Potrivit acestui exit-poll, prezentat de postul catalan TV3, lista "Junts pel si" (Impreuna pentru da) ar obtine 63-66 din totalul de 135 de mandate, adica mai putin decat cele 68 de mandate de care are nevoie pentru a-si impune, cu ajutorul majoritatii absolute, planul de a desparti Catalonia de Spania la orizontul lui 2017, relateaza AP in pagina electronica.

Alegeri in Catalonia: Ghidul votului pentru independenta

De asemenea, lista "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extrema stanga) ar urma sa obtina, potrivit proiectiilor, 11-13 mandate. Cele doua partide si-ar putea uni fortele in urma unor negocieri.

Primele rezultate ale scrutinului sunt asteptate in noaptea de duminica spre luni sau luni dimineata.

Separatistii doresc de mult timp un referendum pe tema independentei, insa Guvernul spaniol a refuzat sa permita organizarea vreunuia, argumentand ca un asemenea vot ar fi neconstitutional. Insa separatistii considera scrutinul regional un plebiscit.

Guvernul lui Mariano Rajoy a anuntat ca va recurge la toate mijloacele juridice pentru a impiedica secesiunea Catalonei, iar lideri europeni au avertizat ca o separare de Spania ar insemna o iesire a acesteia din Uniunea Europeana (UE).

Madridul si-a exprimat de asemenea ingrijorarea cu privire la faptul ca o separare a Cataloniei ar afecta fragilele semne de relansare economica a Spaniei, care a avut o rata a somajului de peste 22% timp de mai multi ani.

Catalani din ambele tabere sunt mandri de limba lor, care este vorbita alaturi de spaniola si care a supravietuit dictaturii de trei decenii a generalului Francisco Franco. Numerosi catalani sunt nemultumiti de faptul ca regiunea lor - care reprezinta aproape o cincime din economia spaniola - plateste prea multe taxe si primeste in schimb mai putin decat i se cuvine din investitiile publice.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alegeri Catalonia, #independenta Catalonia, #partide separatiste Catalonia , #Spania