Fostul presedinte catalan anunta ca "pentru moment" ramane in Belgia

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 16:48
2093 citiri
Fostul presedinte catalan anunta ca "pentru moment" ramane in Belgia
Foto: Facebook/ Carles Puigdemont i Casamajo

Carles Puigdemont, presedintele destituit al Cataloniei, vizat de proceduri judiciare in Spania, a anuntat, miercuri, ca "pentru moment" el ramane in Belgia.

Anuntul vine la o zi dupa ce un judecator spaniol a retras mandatul european de arestare pe care-l examina justitia belgiana, relateaza AFP.

In urma acestei retrageri, "oare putem calatori fara griji in Uniunea Europeana? Pentru moment nu avem un raspuns (...), vom ramane aici", a declarat Puigdemont intr-o conferinta de presa, la Bruxelles, alaturi de cei patru fosti consilieri-ministri catalni exilati ca el in Belgia pe 30 octombrie.

Liderul separatist a precizat dupa aceea ca nu exclude sa se intoarca in tara sa, dupa alegerile regionale de la 21 decembrie in Catalonia, insa in anumite conditii.

Ar trebui, a declarat el, ca votul catalanilor sa conduca la o realegere a Guvernului separatist destituit la sfarsitul lui octombrie si ca statul spaniol sa se angajeze sa respecte acest rezultat electoral.

Atunci, in acest caz, "trebuie sa ne intoarcem (...), dar trebuie sa cunoastem raspunsul", a precizat Carles Puigdemont.

Politia spaniola a renuntat marti sa mai ceara Belgiei sa-l extradeze pe Puigdemont, candidat in alegerile de la 21 decembrie, preferand sa astepte sa se intoarca el singur in Spania pentru a-l aresta. Acest lucru va inchide procedura deschisa in justitia belgiana luna trecuta.

Curtea Suprema a anuntat insa ca judecatorul de la originea acestei decizii-surpriza a mentinut mandatul spaniol de arestare care-i vizeaza pe fostul presedinte catalan si pe cei patru fosti ministri ai sai. Ei risca, astfel, sa fie arestati daca se intorc in Spania.

Acestia au apreciat miercuri, in fata presei, la Bruxelles, ca decizia judecatorului spaniol se explica printr-o "frica" a statului spaniol fata de judecata opiniei publice internationale in aceasta criza politica, cea mai dura cu care se confrunta Spania in ultimii 30 de ani.

"Este evident ca statul spaniol a retras acest mandat european pentru ca i-a fost frica", a declarat Puigdemont.

El si fostii sai ministri au denuntat totodata refuzul Madridului de a accepta ca scrutinul de la 21 decembrie sa se desfasoare sub ochii observatorilor internationali.

Potrivit fostului ministru catalan Clara Ponsati, Madridul nu poate in prezent "sa sustina" privirea celor din strainatate.

"S-a comis un abuz asupra acordurilor europene. Ei ar trebui sa dea socoteala pentru asta", a spus ea, referindu-se la aplicarea de catre Spania a mandatului european de arestare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Carles Puigdemont Belgia , #Spania