Reactii dure din Catalonia si proteste la Barcelona, dupa ce premierul Spaniei a anuntat ca preia controlul regiunii

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 18:16
11102 citiri
Reactii dure din Catalonia si proteste la Barcelona, dupa ce premierul Spaniei a anuntat ca preia controlul regiunii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Liderii din Catalonia au reactionat dur, sambata dupa-amiaza, dupa ce premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat declansarea Articolului 155 al Constitutiei prin care autonomia regiunii poate fi revocata.

Astfel, Guvernul de la Madrid va prelua controlul direct al Cataloniei si va declansa alegeri anticipate in termen de 6 luni, "pentru a restaura democratia".

Presedintele catalan, Carles Puigdemont, urmeaza sa participe, sambata, la proteste ca urmare a anuntului facut de premierul spaniol, iar la ora 21:00 (22:00, ora Romaniei) va sustine un discurs.

In cursul dupa-amiezii, Puigdemont a ajuns in mijlocul protestatarilor.

De asemenea, vicepresedintele Cataloniei, Oriol Junqueras, a promis ca se va intalni cu sustinatorii sai la protestul din Barcelona, pentru a lua pozitie "impotriva totalitarismului": "Astazi, mai mult decat oricand, haideti sa ne aparam democratia si drepturile civile si politice", scrie The Sacramento Bee, care citeaza agentia Associated Press.

La randul sau, primarul Barcelonei, Ada Colau, a criticat Guvernul de la Madrid, la putin timp dupa anuntul de sambata, denuntand masura drept "un atac serios" la adresa autonomiei regionale a Cataloniei.

In centrul celui mai mare oras din Catalonia, mii de oameni au iesit deja pe strazi pentru a protesta fata de anuntul facut de Madrid. De asemenea, protestatari au marsaluit si la Londra, in semn de solidaritate cu regiunea spaniola, scrie Daily Express.

"Libertate pentru Catalonia" este unul dintre mesajele cu care au marsaluit zeci de persoane in centrul capitalei britanice.

De asemenea, la Bruxelles, aproximativ 50 de persoane au protestat in fata consulatului general fata de declansarea Articolului 155.

La randul sau, presedintele clubului de fotbal FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, a spus ca echipa sa de fotbal nu va fi folosita ca un instrument politic, relateaza France 24.

Sambata, prim-ministrul spaniol a spus ca vrea ca Senatul sa ii acorde puteri pentru a dizolva Guvernul catalan si sa convoace alegeri anticipate in regiune.

"O Catalonie independenta va abandona Uniunea Europeana", a adaugat liderul Guvernului de la Madrid.

Acesta mai sustine ca activarea articolului va fi pentru "intoarcerea la legalitate, recuperarea normalitatii si coexistenta, continuarea redresarii economice si organizarea de alegeri intr-o situatie de normalitate".

Articolul 155 din Constitutia Spaniei permite Madridului sa impuna conducerea centrala in regiunile autonome in caz de criza. Din 1978, de cand a fost votata Constitutia, acest articol nu a fost niciodata invocat.

Articolul spune: "Daca o comunitate autonoma nu isi indeplineste obligatiile care ii sunt impuse prin Constitutie sau alte legi sau actioneaza intr-un mod care prejudiciaza in mod grav interesul general al Spaniei, guvernul poate sa ia toate masurile necesare pentru a obliga comunitatea sa respecte respectivele obligatii sau sa protejeze interesul general mentionat mai sus".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste Catalonia autonomie, #reactii Catalonia ridicare autonomie, #Rajoy ridicare autonomie Catalonia , #Spania