Referendum neoficial in Catalonia: Seful Guvernului ar putea fi pus sub acuzare

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 08:20
2714 citiri
Referendum neoficial in Catalonia: Seful Guvernului ar putea fi pus sub acuzare
Foto: Diario Financiero

Seful Executivului catalan Artur Mas ar putea fi inculpat pentru ca a autorizat un referendum neoficial privind independenta regiunii spaniole Catalonia.

Procurorii au afirmat ca vor decide miercuri daca vor formula acuzatii impotriva lui Artur Mas, lider al regiunii ce include Barcelona, precum si a altor ministri, mentioneaza EFE, care citeaza oficiali din justitie, potrivit DPA.

La randul lor, oficiali spanioli sugereaza posibile consecinte legale pentru liderii din regiunea Catalonia dupa organizarea referendumului de duminica privind independenta considerat ilegal de catre guvernul central.

"Guvernul catalan a incalcat aceste legi si a folosit politica ca acoperire", a afirmat vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria in fata Senatului.

Referendumul din Catalonia, catalogat drept un "succes total"

Catalonia este mai bogata decat alte zone ale tarii si locuitorii sai au fost nemultumiti in cursul anilor de criza financiara, simtind ca au fost chemati sa asigure sprijin tarii cu probleme economice, noteaza DPA.

Referendumul, fara caracter obligatoriu, a cerut cetatenilor sa se pronunte daca ei considera faptul ca regiunea Catalonia ar trebui sa faca parte din Spania. O treime dintre alegatorii inregistrati au participat la votul simbolic de duminica. Din acestia, 80,7% au votat in favoarea separarii de Spania.

Guvernul central a actionat in mod repetat pentru a bloca referendumul. Procurorii urmeaza sa anunte miercuri daca ii vor pune sub acuzare pe Artur Mas si alti oficiali catalani din cauza sustinerii referendumului, a mentionat EFE, citand surse juridice.

Catalanii au fost chemati sa se exprime duminica in legatura cu independenta, intr-o consultare populara fara precedent, dar fara valoare juridica, organizata de executivul regiunii, in pofida interdictiei autoritatilor de la Madrid.

Acuzatiile liderilor spanioli

Principala plangere a guvernului central este ca decizia de a continua cu referendumul a ignorat o decizie a Curtii Constitutionale de a bloca un astfel de vot. Exista si unele semne de intrebare daca Mas si alti oficiali au deturnat fonduri guvernamentale pentru a organiza referendumul.

Vot simbolic, dar tensionat: Catalonia spune daca vrea independenta de Spania (Video)

Intre alti oficiali care ar putea fi acuzati se afla adjunctul lui Mas, Joana Ortega, si ministrul catalan al educatiei, Irene Rigau.

Dar Artur Mas a afirmat ca el si sustinatorii sai nu sunt ingrijorati de aceste acuzatii. "Suntem foarte linistiti. Nu am facut nimic ilegal", a declarat el.

Intr-adevar, Mas a afirmat marti ca guvernul catalan va incerca sa organizeze un referendum obligatoriu privind independenta Cataloniei. Intr-o scrisoare adresata premierului spaniol, Mariano Rajoy, Mas a propus inceperea unui 'dialog permanent' si stabilirea de conditii pentru un astfel de referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#lider Guvern pus acuzare Catalonia, #referendum Catalonia sef Guvern , #Spania