Regele Juan Carlos al Spaniei abdica

Luni, 02 Iunie 2014, ora 11:37
24897 citiri
Regele Juan Carlos al Spaniei abdica

Regele Spaniei, Juan Carlos, a decis sa abdice. Anuntul a fost facut de premierul spaniol, Mariano Rajoy.

Regele a declarat ca reprezinta cel mai bun moment ca sa renunte la tron, care va reveni fiului sau, Felipe, printul de Asturias, arata BBC.

Anuntul regelui a fost facut pe fondul problemelor persistente de sanatate, Juan Carlos fiind operat de nu mai putin de 19 ori in ultimii ani, pentru diferite afectiuni.

Cine este Felipe, viitorul rege spaniol - un print modern pentru Spania secolului XXI

Spania: printul Felipe, pregatit sa-l inlocuiasca pe regele Juan Carlos

Seful Guvernului spaniol, premierul Mariano Rajoy, a convocat "un Consiliu de Ministri extraordinar" pentru marti. In vederea acestui proces de abdicare va fi "necesar sa fie aprobata o lege organica", a subliniat el. "Sper ca, intr-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol sa aprobe nominalizarea ca rege" a printului Felipe, in varsta de 46 de ani, a adaugat Mariano Rajoy.

Regele Juan Carlos "a fost cel mai mare promotor al democratiei noastre". El este "cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate", a adaugat premierul Rajoy.

Regel a a condus Spania timp de 39 de ani si a asigurat cu succes tranzitia catre democratia tarii de la regimul dictatorial al generalului Francisco Franco.

Regele Juan Carlos abdica: E vremea unei noi epoci, a unei noi generatii

Regele Juan Carlos abdica: Letizia Ortiz, fosta jurnalista care va deveni regina Spaniei

Popularitatea sa a explodat in 1981 cand, in contextul unor reforme pentru democratizarea tarii, mai multi ofiteri spanioli au incercat sa dea o lovitura de stat, ocupand Parlamentul spaniol.

Tanarul rege al Spaniei a luat pozitie impotriva pucistilor, intr-un celebru discurs la radio. Lovitura de stat si-a pierdut forta in cateva zile, si tara s-a reintors pe drumul spre democratie.

Scandaluri regale

Ultimii ani de domnie a regelui Carlos au stat sub semnul mai multor scandaluri in care au fost implicati membri ai familiei regale, care au contribuit la o scadere de popularitate a persoanei sale, astfel incat un sondaj recent arata ca aproximativ doua treimi dintre spanioli isi doreau abdicarea sa.

Cea mai grea lovitura a venit atunci cand a doua sa fiica, infanta Cristina, si sotul ei, fost mare handbalist spaniol Inaki Urdangarin, au devenit obiectul unei anchete privind deturnarea de bani din fonduri publice, la sfarsitul anului 2012.

Regele Juan Carlos al Spaniei si-a redus salariul cu 20.000 de euro

Regele Juan Carlos al Spaniei a fost operat, dupa o cazatura in Botswana

Casa Regala spaniola a anuntat insa ca nu comenteaza hotararile judecatoresti atunci cand infanta Cristina a fost declarata oficial suspect de catre un judecator spaniol.

Un alt moment de cadere a popularitatii regelui Juan Carlos a venit atunci cand s-a descoperit ca a intreprins o foarte luxoasa calatorie de vanatoare de elefanti in Botswana, intr-un moment in care tara era extrem de afectata de criza economica.

In prezent somajul in Spania se situeaza la un nivel de 25%, tara fiind cea mai afectata de criza financiara declansata in 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#abdicare Juan Carlos, #rege Carlos abdicare Felipe, #Juan carlos renuntare tron, #rege Spania renuntare tron , #Spania