Spania are Guvern votat de Parlament dupa 10 luni de criza politica

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 22:12
2594 citiri
Spania are Guvern votat de Parlament dupa 10 luni de criza politica
Foto: Facebook/Mariano Rajoy Brey

Premierul spaniol in exercitiu, conservatorul Mariano Rajoy (foto), a primit, sambata, votul de incredere al Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar, punandu-se astfel capat unei crize politice care dureaza de 10 luni.

Dar nici de aceasta data Rajoy nu a obtinut majoritatea, el fiind insa investit datorita prevederii constitutionale in baza careia la a doua runda de vot se ia in calcul majoritatea simpla (mai multe voturi pentru decat impotriva), nu majoritatea absoluta, relateaza agentiile internationale de presa.

Rajoy a primit 170 de voturi pentru, dintre care 137 ale Partidului Popular (PP), 32 ale liberalilor din Ciudadanos, un vot al unei deputate dintr-un partid regional din Insulele Canare. Impotriva au votat 111 deputati, iar 68 s-au abtinut.

Parlamentul foarte fragmentat rezultat in urma alegerilor legislative din decembrie a condus la imposibilitatea constituirii unei coalitii majoritare, astfel ca regele Felipe a fost nevoit sa convoace alegeri anticipate, scrutin desfasurat in luna iunie.

Desi Partidul Popular (PP) condus de Rajoy a iesit pe primul loc, cum s-a intamplat si in decembrie, nu a obtinut nici atunci majoritatea, iar Partidul Socialist (PSOE) a blocat de fiecare data in Parlament reinvestirea liderului conservator.

In final, pe fondul disensiunilor interne ce au culminat cu demisia lui Pedro Sanchez de la conducerea PSOE - el insusi a incercat in luna martie, fara succes, sa treaca un guvern prin Parlament-, socialistii au decis saptamana aceasta ca la a doua runda de vot (la prima, desfasurata joi, Rajoy nu a primit votul Legislativului) sa se abtina, astfel incat liderul conservator sa-si treaca Guvernul, pentru a se evita noi alegeri anticipate si riscul afirmarii si mai puternice a stangii radicale Podemos, devenit deja al treilea partid al tarii.

Totusi, socialistii au avertizat ca nu vor gira acest guvern dupa investire, iar Pedro Sanchez si-a dat demisia si din Parlament.

Fostul lider socialist s-a impotrivit categoric reinvestirii lui Rajoy, imputandu-i un mandat marcat de scandaluri de coruptie si de cresterea inegalitatilor.

De asemenea, mai multi deputati socialisti nu au agreat decizia conducerii partidului privind abtinerea la votul de sambata, lucru ilustrat si de numarul abtinerilor, unii dintre cei 85 de parlamentari socialisti votand si de aceasta data impotriva lui Rajoy.

Rajoy ar urma sa depuna duminica juramantul in fata regelui Felipe al VI-lea.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Spania Guvern investit Parlament , #Spania