Spania, in genunchi: Foametea pune stapanire pe tara

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 13:35
9175 citiri
Spania, in genunchi: Foametea pune stapanire pe tara
Foto: vova.ro

Saracia pune stapanire pe Spania: una din patru persoane este expusa riscului saraciei. 8 milioane de oameni sunt dependenti de ajutoarele sociale si foarte multi se bazeaza doar pe pachetele cu hrana pentru nevoiasi.

"Banca de alimente" se numeste organizatia spaniola care colecteaza donatii in alimente si le imparte saracilor. Foarte multi spanioli sunt, in totalitate, dependenti de acest ajutor. Pe parcursul anului trecut, organizatia a distribuit peste 10.000 tone de alimente, dar ajutoarele au ajuns de-abia pentru 20% dintre cei care au nevoie.

In Spania, ca in Africa

"Cand vorbim despre foamete, va ganditi numai la tarile africane", spune purtatoarea de cuvant a organizatiei, pentru reporterii Deutsche Welle. "Acum, foamete exista si in Spania, multi nu au bani nici macar pentru o gustare", continua ea.

Parinti tineri, ramasi fara loc de munca si fara niciun fel de venit, care nu au cum sa-si hraneasca copiii - ei sunt clientii obisnuiti ai "Bancii pentru Alimente". Alimentele se colecteaza, in primul rand, din donatii de la firme si persoane fizice. "Criza a facut ca oamenii sa fie mai solidari, toti sunt afectati de ea intr-un anumit fel. Oamenii nu mai au un loc de munca, nu-si mai pot plati chiria si creditele. Aceste probleme cresc sensibilitatea la problemele altora", incheie purtatoarea de cuvant.

Noroc cu organizatiile umanitare

Casieriile serviciilor sociale sunt goale, de aceea ajutorul se asteapta din partea organizatiilor caritabile. In fata cladirii "Akogem", unde isi are sediul una dintre aceste organizatii, se distinge o coada imensa. Oamenii asteapta la rand de la patru dimineata.

Printre ei este si Paloma, o femeie obisnuita, care declara: "Alimentele pe care ni le dau ajung pentru o zi-doua. Imi caut de munca, deoarece, chiar daca primesc aici putina hrana, asta rezolva problema doar pe moment. E mai important sa am un loc de munca".

La coada stau si doi barbati originari din Ecuador. "Ne dau o punga care contine paste, fructe, lapte, lucrurii de genul asta. Uneori, ne dau si cate doua pungi, dar alimentele nu ajung niciodata pentru mai mult de trei zile", spune unul dintre ei.

Oamenii cauta ajutor de oriunde. Numai ca, cu un ajutor social lunar de 450 euro per familie, ce sa platesti mai intai? Pachetele alimentare gratuite au devenit pentru multi o adevarata mantuire.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#criza Spania saracie, #Spania criza zona euro, #foamete Spania someri , #Spania