Spania: Incep proteste in masa in 50 de orase

Autor: Ana Ilie
Joi, 10 Mai 2012, ora 10:01
1932 citiri
Spania: Incep proteste in masa in 50 de orase

Mii de studenti spanioli intentioneaza sa iasa pe strazi in 50 de orase, joi, pentru a protesta fata de taierile din sistemul de educatie, aceasta fiind prima manifestatie din ceea ce se anunta a fi cateva zile de proteste sociale in intreaga tara.

Sindicatul national al studentilor a anuntat demonstratii in peste 50 de orase, a afirmat liderul Tohil Delgado, care apreciaza ca mii de studenti si profesori se vor alatura protestului, in pofida examenelor, scrie France24.

"Am anuntat aceatsa demonstratie drept raspuns initial la acest atac impotriva educatiei publice, fara precedent in ultimii 35 de ani", a explicat Delgado, care condidera ca reformele deranjeaza cursurile.

In conditiile in care Spania se lupta sa isi stabilizeze finantele publice, scolile si universitatile se confrunta cu bugete tot mai mici pentru cercetare si sarcini suplimentare pentru profesori. De la ultimele marsuri studentesti, organizate la sfarsitul lui februarie, guvernul a anuntat taieri suplimentare de trei miliarde de euro.

La 20 aprilie, guvernantii au anuntat ca vor permite autoritatilor locale sa extinda marimea claselor cu o cincime si sa mareasca taxele universitare cu 1.500 de euro, de la 1000 de euro.

"Guvernul nu a ezitat sa continue cursul de distrugere a statului social, insa asta nu va face decat sa inflameze spiritele angajatilor si tinerilor", spune Delgado. "Suntem convinsi ca in urmatoarele saptamani si luni vor fi mai multe proteste sociale, nu numai ale studentilor, ci ale tuturor angajatilor", incheie acesta.

Protestele vor incepe la pranz in toate orasele participante, inclusiv Madrid si Barcelona, si fac parte dintr-un val de manifestatii sociale programate sa aiba loc in zilele urmatoare.

Un protest mai amplu, al miscarii cunoscute drept a "indignatilor", are loc la un an de la crearea miscarii, cand participantii si-au instalat corturile in centrul Madridului timp de cateva saptamani. Miscarea a promis patru zile de protetse, din 12 pana in 15 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Spania proteste masa studenti, #Spania protetse indignati , #Spania