Spania: Referendum pe tema cultivarii de marijuana

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 20:26
3555 citiri
Spania: Referendum pe tema cultivarii de marijuana

Criza economica n-a trecut inca nici in Spania, unde numarul somerilor devine din ce in ce mai mare, iar masurile de austeritate se inmultesc. Iar problema nu e doar una nationala, ci arzatoare si la nivel local, pentru multe dintre orase unde s-a imprumutat prea mult. Un primar a venit insa cu o idee, cultivarea de marijuana pentru profit.

Rasquera, langa coasta mediteraneana, este o localitate aflata aproape de faliment. Asa cum ii sta bine unui primar, acesta a venit cu ideea salvatoare - cultivarea de canabis, relateaza theworld.org.

Datoriile localitatii de numai 3.000 de locuitori sunt de 1,5 milioane de dolari. Asa ca o iesire din aceasta situatie ar fi cultivarea de marijuana, "cultura ca oricare alta de pe aici", explica edilul, Bernat Pallisa. "Marijuana e tipul de planta pe care o poti creste pentru profit", explica el.

Iar profitul este mare, comparativ cu alte tipuri de culturi. Banii vor fi folositi pentru a plati imprumuturile facute pentru proiectele de infrastructura, vechi de 10 ani. "Nimic extravagant", dupa cum spune edilul.

De altfel, pe campurile localitatii se creste marijuana de doi ani, pentru consumatorii locali. De data aceasta insa se doreste ca totul sa se intample la scara mai mare, iar reactia autoritatilor nu este una pozitiva. Legile din Catalunia permit cresterea de marijuana pentru uz personal, nu insa si cele nationale.

De aceea, s-a planuit si un referendum, sperandu-se intr-o rezolvare a situatiei. Insa si in sanul comunitatii exista pareri de tot felul. In timp ce cei mai tineri sunt de parere ca exista droguri cu mult mai rele, batranii conservatori cred ca se poate cultiva foarte bine si floarea-soarelui.

Referendumul are loc joi, iar primarul, cel care a venit cu ideea, a declarat ca, daca acesta nu va fi pro culturilor de marijuana, va demisiona. Ar fi nevoie insa ca 75% dintre cetateni sa fie de acord cu acest tip de agricultura.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#marijuana Spania, #culturi marijuana Spania profit, #cultivare legala marijuana, #iesire criza culturi marijuana , #Spania