Spania si-a pierdut inocenta

Luni, 29 Aprilie 2019, ora 13:24
8207 citiri
Spania si-a pierdut inocenta
Foto: Arhiva Pixabay

Socialistii au castigat alegerile din Spania. Cu toate acestea, marea schimbare e intrarea populistilor de dreapta in Parlament.

Raspunsul alegatorilor spanioli la tendintele separatiste din regiunea bogata Catalonia e un nou nationalism spaniol, devenit tot mai puternic.

Cine pledeaza cu incapatanare pentru o secesiune ilegala, asa cum a facut-o guvernul regional catalan, primeste o pedeapsa dura. Toate partidele mari au reactionat astfel, intre timp chiar si socialistii.

Sub presiunea noului nationalism, premierul socialist al Spaniei s-a pronuntat cu vehementa impotriva unei independente catalane. Nici Pedro Sanchez nu isi poate permite sa fie privit ca "tradator". Notiunile "unitate a natiunii", "patrie" si "maretie nationala" au fost decisive pentru optiunea electorala a multor spanioli. E vorba de o delimitare pe plan intern - poate in curand si pe plan extern.

Populismul de dreapta a prins radacini si in Spania

Cel mai mult a profitat partidul populist de dreapta Vox de pe urma acestor dezbateri aprinse. Cu atitudinea lui de protest fata de separatism, drepturi pentru femei, migratie, toleranta sociala si deschidere, partidul s-a folosit de dorul multor spanioli de asa-zisele "vremuri bune" de odinioara, aparent stabile si sigure.

Sustinatorii partidului Vox sunt de parere ca dictatorul Franco sau cuceritorii lipsiti de scrupule ai Americii Latine sunt cei carora li se datoreaza ascensiunea Spaniei.

Pe moment, Vox are 10 la suta din voturi, dar acest partid populist de dreapta ar putea sa creasca si sa devina, intr-o buna zi, miscarea politica cea mai importanta a tarii, ca in Polonia, Ungaria, Italia sau Austria.

Tendinta nu e noua, dar alegerile au aratat ca populismul de dreapta a prins radacini si in Spania. Scrutinul europarlamentar de la sfarsitul lui mai va dovedi, probabil, ca fenomenul noului nationalism a ajuns - din motive variate - in cele mai multe state ale Uniunii Europene.

Spania ramane scindata dupa aceste alegeri, nu se intrevede niciun fel de stabilitate politica. Crestin-democratii, de care s-au separat populistii de dreapta de la Vox, se misca la randul lor spre dreapta si intregistreaza pierderi dramatice.

Liberalii sunt indecisi, iar in tabara stanga nu exista o majoritate capabila sa guverneze fara sa depinda de partidele regionale separatiste.

Pe termen mai lung, Spania nu se va descurca prea usor

Afectata grav de criza economica si de disputa privind independenta Cataloniei, Spania ar avea nevoie, de fapt, de o conducere clara, pentru a implementa reformele necesare.

Sistemul de pensii trebuie salvat de la faliment, e nevoie de investitii in educatia profesionala si in infrastructura, emigratia tinerelor talente trebuie oprita. Nivelul datoriilor trebuie sa scada in continuare. Dar atata timp cat taberele politice de la Madrid se ocupa doar de propriile lor probleme, nu se intampla nimic.

Chiar daca economia creste, somajul e in continuare prea ridicat. Pe termen mai lung, Spania nu se va descurca prea usor. Majoritatea spaniolilor sunt inca pro-europeni si inteleg cat de importanta e apartenenta la UE, dar aceasta atitudine s-ar putea schimba rapid daca se inrautateste situatia economica si bancile intra din nou in criza.

Daca Vox cauta un nou tap ispasitor dincolo de "tradatorii de tara" din interior, asa-zisii "birocrati de la Bruxelles" se preteaza la acest rol.

Populistii de dreapta germani, francezi, austrieci si italieni fac campanie electorala tocmai cu aceste bazaconii. Poate ca nici Spania nu va mai fi, in curand, o insula a pro-europenilor.

Bernd Riegert

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri Spania extremisti , #Spania