Spaniolii se vor pensiona la 67 de ani

Joi, 21 Iulie 2011, ora 20:02
2073 citiri
Spaniolii se vor pensiona la 67 de ani
Foto: Bloombiz

Plenul Congresului Deputatilor (camera inferioara a Parlamentului) din Spania a aprobat joi definitiv reforma sistemului de pensii prin care varsta de pensionare se mareste gradual la 67 de ani, una dintre deciziile Guvernului condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero vizand combaterea crizei economice si pentru care Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a obtinut doar sprijinul formatiunii Convergencia y Union (CiU, nationalistii catalani).

Congresul Deputatilor a votat cele 40 de amendamente adoptate de Senat la legea de actualizare, adecvare si modernizare a sistemului de asigurari sociale, potrivit Efe si Europa Press.

Ministrul muncii si imigratiei, Valeriano Gomez, a subliniat ca reforma are sprijinul partenerilor sociali - carora le-a multumit pentru "curaj" - si al Parlamentului, prin Pactul de la Toledo, iar schimbarile vor fi introduse in mod progresiv.

Valeriano Gomez a remarcat ca este vorba de o reforma "transcendentala" si de unul dintre proiectele majore ale legislaturii.

Potrivit dispozitiilor legale, care vor intra in vigoare in 2013, lucratorii spanioli, pentru a se pensiona la 67de ani trebuie sa fi cotizat cel putin 37 de ani si se vor putea retrage la 65 de ani daca au cotizat timp de 38 de ani si sase luni.

In plus, se mareste in mod progresiv numarul anilor luati in calcul la stabilirea pensiei, de la 15 (in prezent) la 25.

Noua reforma, a sasea a sistemului de pensii si a opta in privinta asigurarilor sociale, prevede ca, pentru a avea acces la pensionare anticipata incepand de la 63 de ani, va fi nevoie de 33 de ani de cotizare, dar pentru situatii de criza varsta coboara la 61 de ani.

Persoanele care se ocupa de menaj sunt incluse in Regimul General de Asigurari Sociale cu incepere de la 1 ianuarie 2012, in scopul de a le echivala drepturile si indatoririle cu ale celorlalti lucratori.

Totodata, se mareste pensia de urmas si se recunoaste o perioada de cinci ani de cotizare mamelor care si-au intrerupt cariera profesionala pentru a-si ingriji copiii.

Reforma sistemului de pensii are loc dupa ce in 2010 Guvernul spaniol a trebuit sa aplice un plan de reducere a deficitului public pentru a combate grava criza economica si care a inclus, intre altele, masuri precum inghetarea pensiilor si reducerea salariilor functionarilor.

Aceasta reforma a fost criticata ca o "tradare a bazelor sociale" si o "supunere fata de puterea financiara", potrivit coordonatorului general al formatiunii Izquierda Unida (Stanga Unita), Cayo Lara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Spania varsta pensionare, #spanioli pensionat 67 ani , #Spania