Telefoanele spaniolilor, ascultate de americani: 60 de milioane de apeluri preluate pe luna

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 21:03
1984 citiri
Telefoanele spaniolilor, ascultate de americani: 60 de milioane de apeluri preluate pe luna
Foto: NBC News

Spania e ultima pe lista tarilor europene care descopera ca cetatenii sai aveau telefoanele supravegheate de catre Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite (NSA), dupa ce Edward Snowden a facut publice aceste informatii luni dimineata.

Conform unor informatii publicate de ziarul El Mundo, luni, NSA monitoriza in secret 60 de milioane de convorbiri telefonice pe luna ale cetatenilor spanioli, scrie The Independent.

Merkel le bate obrazul americanilor, din cauza spionajului: Asa ceva nu se face intre prieteni

Desi continutul acestora nu era pastrat, programele de interceptare inregistrau acele informatii ale unei convorbiri numite metadate, respectiv pe cine suna o persoana, cand si unde ajunge apelul.

La fel ca in Franta si Germania, saptamana trecuta, aceste dezvaluiri vin prin documente oferite de Edward Snowden, consultantul NSA care acum se afla in Rusia, unde a primit azil politic.

Cum afla NSA cele mai intime detalii din viata cetatenilor

Informatiile lui Snowden au venit prin intermediul lui Glenn Greenwald, fost jurnalist la The Guardian, care a lucrat la o serie de articole despre sistemele de supraveghere globala ale NSA.

Dupa ce Franta si Germania au convocat ambasadorii americani carora le-au cerut o explicatie de la presedintele Obama, este de asteptat ca Spania va proceda la aceeasi masura.

Oficial american: Europa ar trebui sa fie recunoscatoare pentru ca o spionam

In acest timp, in mediul jurnalistic si diplomatic circula povesti contradictorii in legatura cu posibila implicare a presedintelui american in aceasta operatiune si, respectiv, daca el stia despre monitorizarea discutiilor telefonice ale cancelarului german Angela Merkel.

Dezvaluirile privind Spania vin in contextul in care o delegatie a Parlamentului European se pregateste pentru o serie de intalniri la Washington pentru a obtine raspunsuri de la Congresul american in legatura cu activitatea de spionaj a NSA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Spania 60 milioane convorbiri monitorizate, #Spania NSA monitoriza telefoane, #Spania NSA interceptari Snowden , #Spania