Tragedii feroviare: Spania, una dintre tarile cu risc mic - Romania, printre cele mai nesigure

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 17:13
2656 citiri
Tragedii feroviare: Spania, una dintre tarile cu risc mic - Romania, printre cele mai nesigure

Tragedia feroviara din Spania, in urma careia 80 de oameni au murit si aproximativ 140 au fost raniti, este cea mai grava produsa in Europa, in ultimii 15 ani. Tara are insa una dintre cele mai mici rate din UE ale deceselor in accidente de tren, la polul opus aflandu-se Romania.

Pentru a gasi o catastrofa feroviara mai grava decat cea care a avut loc miercuri, in regiunea spaniola Galicia, trebuie sa ne intoarcem in timp pana in luna iunie 1998. La aceasta data au murit, in Germania, 101 persoane, iar alte 88 au fost ranite, ca urmare a deraierii unui tren de mare viteza care circula intre Munchen si Hamburg, relateaza Noticias de Alava.

Trenul circula cu o viteza de circa 200 de kilometri pe ora, cand a iesit de pe sine, in localitatea Eschede.

Astfel, potrivit datelor Agentiei Feroviare Europene, care strange date incepand cu anul 1980, accidentul feroviar din Spania este cel mai grav din ultimii 15 ani.

Tragedie feroviara in Spania: Primele imagini si primii vinovati (Video)

Intre timp, mesaje de condoleante au venit din toata Uniunea Europana, inclusiv din partea presedintilor celor mai importante institutii europene - Herman Van Rompuy, Martin Schulz si Jose Manuel Barroso, precum si de la secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

De asemenea, mesaje similare au transmis si presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si prim-ministrul belgian Elio di Rupo, precum si alti ministri europeni.

Tragedie feroviara in Spania: Nou bilant - 80 de morti, 36 de raniti in stare critica

In ciuda accidentului feroviar de miercuri, Spania este una dintre tarile Uniunii Europene cu cel mai mic risc de deces in acest tip de evenimente, fiind a noua din cele 27 de tari (exceptand Croatia), in perioada 2009-2011, calculul facandu-se in functie de numarul de morti la un milion de kilometri parcursi pe calea ferata de toate trenurile tarii.

Spania se afla dupa Franta sau Germania, dar inaintea unor tari precum Suedia, Austria, Italia sau Belgia, precum si in fata tarilor din estul Europei. Cu o medie de 0,16 decese la fiecare milion de kilometri parcursi, Spania este peste media UE - de 0,31 - si mult peste Romania (1,3 decese la un milion de kilometri), Polonia (1,4) sau Lituania (2).

La nivelul blocului european, in anul 2011 s-au produs 2.342 de accidente feroviare care au provocat moartea a 1.183 de persoane si ranirea altor peste 1.000, cifre care insa sunt mai mici decat in anii precedenti si care presupun o scadere de 6 la suta.

In acest timp, Uniunea Europeana insista ca este mai importanta investigatia accidentului, inaintea studierii unor alte metode de siguranta feroviara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#tragedie feroviara Spania, #Spania risc deces tren, #Romania risc deces tren, #accidente feroviare Spania, #accidente feroviare Romania , #Spania