Un milion de spanioli au iesit in strada pentru unitate. Ce viitor il asteapta pe liderul separatistilor catalani?

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 17:17
7974 citiri
Un milion de spanioli au iesit in strada pentru unitate. Ce viitor il asteapta pe liderul separatistilor catalani?
Foto: Facebook / Carles Puigdemont

Un milion de persoane au manifestat duminica la Barcelona in favoarea unitatii Spaniei, conform unei estimari oferite de prefectura, care reprezinta statul spaniol in regiunea Catalonia. Intre timp, viitorul liderului separatist catalan Carles Puigdemont este incert.

Strigand "Puigdemont in inchisoare", numerosi spanioli anti-secesiune s-au indreptat spre una dintre cele mai cunoscute zone din Catalonia, Passeig de Gracia.

Separatistii "traiesc intr-o lume paralela, putin suprarealista", a declarat o manifestanta, Silvia Alarcon, 35 de ani, care locuieste la periferia orasului Barcelona.

Guvernul spaniol doreste sa preia cat mai curand controlul in Catalonia, a carei declaratie de independenta nu a fost recunoscuta la nivel international. Madridul a anuntat de asemenea alegeri regionale pe 21 decembrie.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Sigma Dos si publicat duminica de ziarul conservator spaniol El Mundo, partidele proindependenta din Catalonia ar pierde majoritatea in parlamentul regional, in alegerile programate in decembrie.

Puigdemont poate candida din nou sau poate cere azil politic in Belgia

Duminica, ambasadorul Spaniei in Franta, Fernando Carderera, a declarat ca liderul separatist catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont, "se poate prezenta la alegeri in regiunea Catalonia, convocate de guvernul spaniol pentru 21 decembrie, atat timp cat justitia nu adopta alta decizie".

"Toata lumea este incurajata sa participe si Carles Puigdemont este invitat sa candideze. Da, se poate prezenta", a declarat Fernando Carderera, potrivit postului de radio francez Europe 1.

Intrebat in legatura cu urmaririle judiciare pentru "rebeliune" care vor fi declansate saptamana viitoare de Madrid impotriva liderului catalan, ambasadorul spaniol a raspuns: "Judecatorilor le revine sarcina sa decida daca a incalcat sau nu legea. Pentru moment, se poate prezenta la alegeri (...) Puigdemont poate face apel la un fel de rezistenta, nu cred ca va fi urmat".

Pe de alta parte, Oriol Junqueras, vicepresedintele guvernului catalan destituit de Madrid, a afirmat ca "Puidgemont este si va ramane presedintele" Cataloniei, denuntand o "lovitura de stat".

"Nu putem recunoaste (...) niciuna dintre masurile antidemocratice pe care Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy le-a adoptat de la Madrid", a mentionat Oriol Junqueras.

In orice caz, daca va avea probleme cu justitia, Carles Puigdemont are sanse sa scape in Belgia, care ar putea sa ii acorde azil politic, dupa cum a afirmat ministrul belgian al migratiei, Theo Francken, el insusi membru al partidului flamand ultranationalist si separatist N-VA, relateaza Reuters.

Desi nu exista niciun indiciu ca Puigdemont intentioneaza sa ajunga in Belgia, aceasta tara este unul dintre putinii membrii UE unde cetateni ai blocului comunitar pot cere azil politic.

"Ei vorbesc deja despre o condamnare la inchisoare", a spus Francken. "Intrebarea este in ce masura ar putea Puigdemont sa aiba un proces echitabil", a mai declarat ministrul belgian pentru canalul de televiziune VTM.

Totusi, ar fi dificil pentru Spania sa-l extradeze pe Puigdemont intr-un astfel de caz, a apreciat de asemenea oficialul belgian.

Relatiile dintre Belgia si Spania au fost tensionate intr-un caz similar in anii '90 si in 2000 cand tara a refuzat sa extradeze un cuplu spaniol suspectat de legaturi cu gruparea separatista basca ETA.

Curtea Constitutionala din Spania a inceput o revizuire a votului pentru independenta Cataloniei urmand ca procurorii sa decida daca acesta a fost un act de rebeliune.

Parchetul General al Spaniei va declansa saptamana viitoare o procedura judiciara contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru "nesupunere", a anuntat vineri seara un purtator de cuvant al Ministerului Public spaniol, la cateva ore dupa adoptarea de catre parlamentul catalan a unei declaratii de independenta, mentioneaza AFP.

"Parchetul va prezenta saptamana viitoare o plangere contra lui Carles Puigdemont pentru nesupunere", infractiune pentru care pedeapsa poate ajunge la 30 de ani de inchisoare, a indicat reprezentantul Parchetului spaniol.

Citeste:

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#manifestatie Spania Catalonia, #Carles Puigdemont azil Belgia , #Spania