Un oras spaniol voteaza daca sa-si schimbe numele care inseamna "Omorati evreii"

Luni, 26 Mai 2014, ora 21:00
3067 citiri
Un oras spaniol voteaza daca sa-si schimbe numele care inseamna "Omorati evreii"
diarioepoca.com

Un mic sat spaniol al carui nume inseamna "Fortul 'Omorati evreii'" va tine un referendum pentru a determina daca locuitorii vor sa ii schimbe numele.

Satucul Castrillo Matajudios, situat la aproximativ 200 de kilometri nord de Madrid, a fost initial numit Castrillo Motajudios, care insemna initial "Tabara de pe deal a evreilor", dar anumite evenimente violente ale istoriei au determinat schimbarea numelui, scrie The Independent.

"Nu am crezut ca asta va atrage atentia intregii lumi. Nu putem avea un nume care sugereaza ca omoram evreii cand noi suntem exact pe dos, e o comunitate cu radacini evreiesti iar locuitorii de azi sunt descendenti ai evreilor", a spus primarul Lorenzo Rodriguez, cel care a inaintat propunerea.

Desi niciun evreu nu traieste in sat in prezent, multi locuitori au vechi origini evreiesti si stema oficiala a oraselului include Steaua lui David.

Documentele istorice sugereaza ca denumirea "Omorati evreii" dateaza din 1627, la mai mult de un secol dupa ce regii Spaniei au dat un edict in care le ordonau evreilor sa adopte religia catolica sau sa plece din tara. Cei care au ramas au avut de-a face cu inchizitia spaniola, si multi au fost arsi pe rug.

Desi au existat si evrei ucisi in zona, cercetatorii cred ca satul si-a dobandit numele dupa ce evreii convertiti la catolicism au vrut sa-si dovedeasca atasamentul fata de noua religie prin repudierea iudsaismului, ca gest de loialitate fata de Coroana spaniola.

Primarul spune ca, daca locuitorii refuza schimbarea numelui, nu va avea alta solutie decat sa demisioneze, dar a subliniat ca orice decizie va fi si ultima. "Vrem ca oamenii sa respecte hotararea locuitorilor. Cei din afara pot avea propria opinie, dar la sfarsitul zilei, cei 56 de oameni trebuie sa decida cum se va numi satul lor".

Guvernul Spaniei si-a cerut scuze la inceputul acestui an evreilor, oferind cetatenie descendentilor celor care au fost fortati sa plece acum mai mult de 500 de ani.

Daca votantii decid sa schimbe numele orasului, nu se va face o noua propunere pana la intrunirea consiliulului local, in iunie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Spania sat nume evrei, #Spania sat omor evrei, #Spania schimbare omorati evrei , #Spania