Vrea si Catalonia referendum pentru independenta, ca Scotia

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 17:03
2392 citiri
Vrea si Catalonia referendum pentru independenta, ca Scotia
Foto: international.reagrupment.cat

Miscarea separatista din provincia spaniola Catalonia prinde putere, dupa ce posibilitatea ca Scotia sa isi declare independenta dupa referendumul de pe 17 septembrie a crescut in ultima vreme.

Sute de mii de catalani vor iesi pe strazi joi, cand se serbeaza Ziua Nationala a Cataloniei, pentru a cere dreptul de a tine un referendum prin care sa-si hotarasca viitorul. Multi spera ca exemplul Scotiei sa dea un imbold miscarii de secesiune, arata The Guardian.

Guvernul din Catalonia a organizat un referendum privind independenta pe 9 noiembrie, zi in care 7 milioane de oameni trebuie sa decida ce doresc. Guvernul de la Madrid sustine insa ca referendumul este ilegal.

Sprijinul pentru declararea independentei a ajuns la o cota de 40-45% in acest moment, in crestere cu 20% fata de cat era acum 4 ani. Ziua de 11 seprembrie marcheaza a 300-a aniversare a pierderii independentei provinciei catalane.

Atentia tuturor este acum concentrata pe ceea ce se intampla in Scotia si se discuta mult despre cum va influenta rezultatul referendumului cursul evenimentelor din Spania. "Faptul ca guvernul britanic permite referendumului sa se tina arata ca este mult mai democratic decat cel spaniol", spune Maid Carrera, un specialist in comunicare.

Sustinerea de care se bucura ideea independentei a surprins pe multi prin forta ei atunci cand 2 milioane de oameni au marsaluit in Barcelona pe 11 septembrie 2012.

Liderul partidului independentist Esquera Republicana, Oriol Junqueras, aflat in fruntea sondajelor politice in acest moment, a facut apel la nesupunere civila daca Madridul va incerca sa impiedice referendumul. El nu a detaliat ce inseamna acest lucru, dar, in lipsa oricarui dialog intre Barcelona si Madrid, exista temerea ca lucrurile ar putea-o lua intr-o directie periculoasa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Spania Catalonia referendum Scotia, #Spania secesiune Catalonia Scotia, #Spania Catalonia referendum independenta , #Spania