Acordul UE, atacat din toate partile - Germania il apara

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:04
2164 citiri
Acordul UE, atacat din toate partile - Germania il apara

Acordul la care au ajuns 26 din cele 27 de state UE privind un set de reguli pentru guvernanta economica, convenit la Consiliul European din 8-9 decembrie, e in pericol de a nu fi adoptat, in conditiile in care se inmultesc liderii europeni care il ataca.

Tratatul fiscal sau Tratatul Interguvernamental de Guvernanta Economica, asa cum mai e numit provizoriu, e aparat insa de Germania, care cere viteza in realizarea unei "uniuni fiscale" ce ar ajuta la lupta impotriva crizei.

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a criticat puternic acordul, spunand ca "am fi putut economisi timpul si energia pe care le-am pierdut la negocierea tratatului. Cea mai mare parte din ce vrea sa regelementeze ar fi putut fi realizat cu legislatia actuala", informeaza Der Spiegel, citat de EU Observer.

Un alt lider european, premierul polonez Donald Tusk, a amenintat ca nu-l va semna daca tarii sale nu i se va permite sa participe la reuniunile zonei euro, in ciuda faptului ca nu face parte din ea.

Declaratiile lor vin dupa ce mai multi politicieni europeni de varf au ridicat obiectii fata de tratat, iar unii din expertii in drept spun ca acesta ar putea sa nu fie aplicat, din cauza ca ar incalca legislatia UE.

In schimb, cancelarul german Angela Merkel s-a aratat un suporter ferm al implementarii acestui acord.

"Vom fi capabili sa ne intarim moneda comuna doar daca ne coordonat politicile mai strans si suntem pregatiti sa dam mai multe puteri UE. Daca facem multe promisiuni despre reducerea datoriilor si bugetele sanatoase, acestea vor trebui implementate asa incat sa poata fi aparate in tribunale in viitor. Scopul tratatului fiscal, la urma urmei, este sa faca posibil sa verificam aceste angajamente", a spus Merkel, care a avertizat ca Germania a salvat din banii sai mai multe tari europene, dar risca sa-si piarda forta, in ritmul asta.

Totodata, Merkel spune ca solutia nu e sa dai mai multi bani pentru Fondul de Stabilizare al UE, ci sa dai mai multe puteri Uniunii Europene.

Toate tarile UE cu exceptia Marii Britanii au ajuns la un acord la Consiliul European din 8-9 decembrie privind o serie de reguli economice care vor trebui ulterior implementate in legislatie. Printre acestea se numara obligatia statelor europene de a mentine un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, un deficit structural nu mai mare de 0,5% sau limitarea datoriei statului la maxim 60% din PIB.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#acord UE pericol, #tratat fiscal UE , #stiri Europa