Albania ameninta Macedonia, care vrea sa adere la NATO

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 22:55
5138 citiri
Albania ameninta Macedonia, care vrea sa adere la NATO
Foto: Twitter/Edi Rama

Premierul Albaniei, Edi Rama (foto), a amenintat miercuri ca va opune un veto la candidatura Macedoniei de aderare la NATO daca nu sunt respectate drepturile etnicilor albanezi, care reprezinta un sfert din cei 2,1 milioane de locuitori ai Macedoniei.

"Macedonia nu va putea fi membra a NATO fara sa respecte acordurile de la Ohrid si drepturile omului", a declarat Rama, cu ocazia unei reuniuni regionale la Tirana privind lupta impotriva terorismului, relateaza AFP.

Lupte grele in Macedonia: Unul din "teroristii" arestati dupa ciocniri a evadat

Acordurile de la Ohrid (Macedonia) au pus capat unui conflict de sase luni in 2001 intre fortele macedonene si o gherila albaneza care cerea mai multe drepturi pentru comunitatea albaneza.

Reprezentanti ai minoritatii albaneze din Macedonia au afirmat, la o zi dupa confruntarile sangeroase de la Kumanovo (nord) dintre un comando de origine albaneza si politia macedoneana, care s-au soldat cu 18 morti, dintre care opt politisti, pe 9 si 10 mai, ca drepturile inscrise in acordurile de la Ohrid n-au fost aplicate in intregime.

Skopje a calificat comandoul de origine albaneza drept "terorist" si a afirmat ca el planifica atacuri impotriva institutiilor statului. Justitia din Macedonia a inculpat pentru "terorism" 30 de persoane de origine albaneza arestate in cursul acestor lupte.

Macedonia, candidata de zece ani la aderarea la UE si NATO, n-a reusit sa avanseze in aceste dosare si din cauza opozitiei Atenei, care ii refuza vecinului sau dreptul de a utiliza numele "Macedonia", pe care Grecia il considera ca facand parte din istoria sa.

La summitul NATO de la Bucuresti (2008), candidatura Macedoniei s-a lovit de veto-ul Greciei. Albania este la randul sau membra a NATO din 2009.

Urmatorul summit al NATO va avea loc in 2016 in Polonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Albania veto Macedonia NATO, #Macedonia aderare NATO , #stiri Europa