Alegeri in Portugalia: val de candidati independenti, din afara politicii

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 08:08
971 citiri
Alegeri in Portugalia: val de candidati independenti, din afara politicii
Foto: Olho de Fogo

Scaderea increderii in partidele politice, blamate pentru criza economica profunda si programul de austeritate impus de la nivel international, a dus la aparitia unui val de candidati independenti la alegerile locale de duminica din Portugalia.

In timp ce masurile de austeritate adoptate de guvern, conditie a acordului international, au starnit numeroase proteste si greve, acestea nu s-au transformat in miscari violente, asemenea celor din Grecia, iar votantii nici nu s-au indreptat catre partidele extremiste, noteaza Reuters.

La alegerile de duminica, un numar record de 80 de candidati independenti vor intra in competitia pentru posturile de primari, fata de doar 54 la ultimele alegeri din 2009. In cateva municipalitati importante, asa cum este cazul celui de-al doilea oras ca marine al tarii, Porto, independentii se afla pe primul sau al doilea loc in sondaje in ceea ce priveste intentia de vot.

Orasul istoric Sintra, aflat la 30 km de Lisabona, pare sa fie cel mai elocvent exemplu al trendului care a cuprins Portugalia, sase candidati independenti regasindu-se printre cei 11 pretendenti la functia de primar.

"In conditiile crizei economice si financiare, a discreditarii partidelor, se petrece o personalizare a politicii care ii ajuta pe candidatii independenti si le ofera o sansa de reusita", crede analistul politic Antonio Costa Pinto.

Scrutinul de duminica va marca primele alegeri locale din Portugalia de la demararea masurilor de austeritate si adoptarea programului de salvare in valoare de 78 miliarde de euro acordat de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru o durata de 3 ani. Acesta a adus taieri masive a cheltuielilor publice si cresterea taxelor, in timp ce nivelul somajului a atins niveluri record.

Campania electorala are loc in mijlocul unei evaluari a starii economiei nationale efectuate de oficialii UE si FMI, acestia solicitand noi taieri bugetare. Acest lucru nu vine in avantajul nici a Socialistilor (centru stanga), care se aflau la putere atunci cand tara a solicitat sprijin extern, nici a succesorilor acestora, Social Democratii (centru dreapta), cei care au implementat masurile de austeritate.

Unii observatori considera ca alegerile locale ar putea reprezenta un moment de cotitura pentru politica portugheza si ca, in cazul unei victorii, independentii vor avea o baza de la care sa porneasca devenind capabili sa ofere functii principalilor sustinatori si "vor fi pregatiti sa faca politica". Acestia mai afirma ca sistemul de partide portughez va avea de infruntat, la aceste alegeri, una dintre cele mai importante provocari din ultimele decenii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alegeri locale Portugalia, #candidati independenti alegeri Portugalia, #masuri austeritate Portugalia , #stiri Europa