Atac armat in Cehia: A fost sau nu act terorist? (Galerie foto)

Marti, 24 Februarie 2015, ora 21:03
5602 citiri
Atac armat in Cehia: A fost sau nu act terorist? (Galerie foto)
Foto: The Independent

Un barbat inarmat, trecut de 60 de ani, a deschis focul intr-un local din orasul Uherske Brod (la 300 de km de Praga), din estul Cehiei, impuscand mortal noua persoane si ranind o femeie.

Conform Express, femeia, o chelnerita din local, este in stare critica la spital.

Foto: EPA

Autoritatile cehe sustin ca atacul nu e unul de natura terorista si ca a fost vorba despre un "act izolat". Chiar si asa, motivele pentru care barbatul a deschis focul nu sunt cunoscute.

Primarul orasului, Patrick Kuncar, a confirmat pentru un post de televiziune ca barbatul trecut de 60 de ani, un localnic, era "instabil psihic". Potrivit acestuia, ar fi vorba de mai multi raniti.

Si ministrul de Interne, Milan Chovanec, a confirmat intr-o aparitie televizata ca nu e vorba despre un act terorist. Acesta, sosit la fata locului cu un elicopter, a mai spus ca barbatul avea permis de port-arma, informeaza The Independent.

Inainte de a intra in local, dupa pranz, si a deschide focul cu cele doua arme pe care le avea asupra sa, acesta a sunat la o televiziune, unde si-a anuntat intentiile.

In timpul convorbirii, acesta s-a plans ca a fost "ranit" de multe persoane, dar ca autoritatile nu l-au ajutat, motiv pentru care, spunea el, "voi avea grija singur de mine". Imediat dupa aceea a inchis. In timpul convorbirii, barbatul si-a dat si numele (care in prezent nu a fost facut public) si a spus ca urma sa ia si ostatici.

Angajatul televiziunii care a vorbit cu barbatul, Pavel Labduska, a spus ca acesta vorbea incet, avea rasuflarea intretaiata si era vizibil stresat. Acesta a sunat la ora locala 12.56 si a cerut ca postul TV sa trimita o echipa, pentru ca ceva urma sa se intample.

Acesta a mai declarat pentru CNN ca barbatul, care vorbea cu pauze lungi, i-a spus locul aproximativ unde sa vina echipa, afirmand si ca era inarmat si ca urma sa raneasca oameni.

Labduska a mai spus ca a incercat sa-l tina cat mai mult timp la telefon, politia fiind alertata in aceasta vreme, dar ca, la un moment dat, barbatul a inchis. La cateva minute dupa aceea, s-au auzit primele focuri de arma.

In timpul atacului, in local se aflau circa 25 de persoane. Patronul restaurantului Druzba a povestit ca barbatul a intrat in local si a inceput imediat sa traga. Acesta, impreuna cu alti oameni aflati in restaurant, a reusit sa fuga pe usa din spate.

Exista informatii neconfirmate inca, conform carora atacatorul a indreptat la un moment dat o arma inspre el, impuscandu-se. Faptul ca acesta este decedat in prezent este insa cert.

Foto: Express

Unul dintre supravietuitori, Petr Gabriel, se afla la toaleta in momentul atacului, ceea ce, crede el, a fost norocul sau. Acesta a ramas acolo timp de doua ore, pana cand l-a gasit politia. "Asta mi-a salvat viata", a povestit el ulterior.

Foto: ceskatelevize.cz

Uherske Brod este o asezare cu 17.000 de locuitori din Moravia, in estul Cehiei, aflata la circa 300 de km de capitala, Praga si aproape de granita cu Slovacia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#atac armat Cehia, #atacator restaurant Cehia, #morti local Cehia, #atac armat Cehia morti , #stiri Europa