Cehii considera minoritatea rroma o sursa de criminalitate

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 08:45
2494 citiri
Cehii considera minoritatea rroma o sursa de criminalitate
Foto: Arhiva

Cea mai mare parte dintre cehi considera ca minoritatea rroma din tara lor este incapabila sa se adapteze si vad in ea o sursa de criminalitate, de distrugere si de poluare, potrivit unui sondaj comandat de guvern si publicat joi.

Astfel, 90 % dintre cehi ii descriu pe rromi drept sursa de criminalitate, iar 88 % dintre ei estimeaza ca acestia distrug si polueaza mediul inconjurator, potrivit raportului prezentat de Institutul opiniei publice STEM, care a efectuat un sondaj pe un esantion de 2.056 de cehi in septembrie si octombrie, informeaza AFP.

Ancheta a fost comandata de ministrul ceh de Interne, ca parte a unei campanii in curs de desfasurare impotriva extremismului de dreapta.

Comunitatea rroma are intre 250.000-300.000 de persoane in Republica Ceha, tara cu 10,5 milioane de locuitori, si ea este adesea tinta atacurilor din partea grupurilor de extrema dreapta.

In cursul sondajului, doar o persoana din cinci intervievate a declarat ca rromii sunt victime ale discriminarii, in timp ce 82% dintre ele indicau ca sunt turbulenti, violenti (77%) si ca ei constituie o sursa de maladii (51%).

Noua persoane din zece interogate afirma ca au avut o experienta personala cu reprezentanti ai minoritatii rrome. Potrivit celei mai mari parti dintre aceste persoane, minoritatea roma este incapabila sa se adapteze.

Potrivit STEM, rezultatele sugereaza ca cehii "vad rromii in calitate de straini, mai degraba decat ca pe niste concetatenir".

"Aceste cifre sunt terifiante", a declarat ministrul de Interne, Radek John, citat de site-ul internet al cotidianului DNES.

"Sondajul a aratat ca un potential considerabil de extremism exista in societatea ceha", a indicat ministrul, adaugand ca minoritatile ar trebui de asemenea "sa reflecteze la modul in care se comporta".

Autoritatile cehe s-au angajat sa-si intareasca lupta impotriva extremismului antirom dupa un incendiu criminal in care un copil rrom a suferit arsuri grave anul trecut. In urma cu doua luni, agresorii au fost condamnati la inchisoare pe termene cuprinse intre 20 si 30 de ani.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#sondaj Cehia rromi, #rromi sursa criminalitate , #stiri Europa