Confuzie totala in Macedonia, dupa ce 2 partide au revendicat victoria: Noi suntem invingatori! Ba noi!

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 11:13
1686 citiri
Confuzie totala in Macedonia, dupa ce 2 partide au revendicat victoria: Noi suntem invingatori! Ba noi!
Foto: Arhiva Ziare.com

Incertitudinea este completa in Macedonia, unde doua partide, puterea de dreapta si opozitia de centru-stanga, au revendicat victoria la alegerile legislative de duminica, un scenariu care are slabe sanse sa aduca stabilitatea in aceasta tara aflata in criza de doi ani.

"VMRO-DPMNE este invingatorul acestor alegeri din Republica Macedonia", a anuntat liderul partidului de dreapta si cel mai puternic om din tara incepand din 2006 incoace, Nikola Gruevski, scrie AFP.

"Noi suntem invingatorii", l-a contrazis rivalul sau social-democrat Zoran Zaev, in fata a sute de sustinatori extaziati adunati in fata sediului Guvernului de la Skopje.

Potrivit Comisiei Electorale, dupa numararea buletinelor de vot din aproape toate sectiile (peste 96%), VMRO-DMPNE al lui Nikola Gruevski, la putere de zece ani, dispune de un infim avans fata de SDSM (social-democrat). Primul a obtinut 37,46% din voturile exprimate, in timp ce al doilea clasat are 36,01%.

In ceea ce priveste mandatele, este dificil sa se spuna cine va obtine mai multe, fiecare dintre cele doua partide putand sa primeasca 51 sau 52, potrivit analistilor.

Albanezii, in centrul jocurilor

In toate scenariile, pentru a ajunge la guvernare va fi necesar ca unul sau celalalt sa gaseasca aliati in randul partidelor minoritatii albaneze, care reprezinta un sfert dintr-o populatie de 2,2 milioane de locuitori.

De doi ani, Macedonia este paralizata de o profunda criza politica. "Astept ca aceasta agonie sa se incheie. Ca invigatorul sa aduca linistea", comenta duminica un alegator, Zoran Milevski, in varsta de 55 de ani.

Acesta era obiectivul alegerilor legislative anticipate, in urma unui acord incheiat sub egida Uniunii Europene (UE).

Aceste alegeri au fost amanate in doua randuri, in aprilie si in iunie, dupa ce Opozitia a considerat ca nu se intruneau conditiile unui scrutin echitabil si i-a reprosat lui Nikola Gruevski o deriva autoritarista, o coruptie endemica si atingeri la adresa drepturilor fundamentale.

Scrutinul s-a desfasurat in calm, fara nereguli importante - o raritate in Macedonia, unde acuzatii de fraude electorale insotesc de obicei fiecare alegeri.

SDSM este majoritar in orase, intr-una dintre cele mai sarace tari din Europa, in care venitul mediu este mai mic de 400 de euro pe luna si in care un sfert din populatia activa se afla in somaj.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri Macedonia, #castigator alegeri Macedonia , #stiri Europa