Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Fenomenul zidurilor, tot mai raspandit in Europa: Rromii slovaci, izolati de 14 ziduri

Luni, 05 August 2013, ora 10:34
3984 citiri
Fenomenul zidurilor, tot mai raspandit in Europa: Rromii slovaci, izolati de 14 ziduri

Ziduri intre slovaci si comunitatea rroma au inceput sa fie ridicate in localitatea Plavecky Stvrtok, aflata la 32 de kilometri de capitala, Bratislava. Oficial, acestea sunt menite opreasca crimele si furturile comise de rromi, dar efectul este izolarea acestora.

Cei 700 de rromi care locuiesc in Plavecky Stvrtok reprezinta o treime din populatia orasului, scrie The Christian Science Monitor.

Plavecky Stvrtok, poate tocmai datorita comunitatii restranse, ofera un tablou clar al imprejurarilor economice, sociale si politice care se afla in spatele tensiunilor dintre comunitatile de rromi si altele.

Jurnalistii de la The Christian Science Monitor au vizitat zona si au incercat sa descrie cat mai fidel ce au vazut.

"Prima deosebire majora fata de alte ghetouri populate de rromi este ca aici, comunitatea traieste in cocioabe pe care le-au ridicat chiar ei, fara canalizare sau incalzire, in timp ce, in orase, rromii traiesc de obicei in periferiile abandonate. Motivul pentru care au fost ridicate zidurile din Plavecky Stvrtok sunt similare celor invocate in restul Slovaciei: reducerea infractiunilor din zona. Insa solutia nu a functionat", scriu jurnalistii.

Zidurile din Plavecky Stvrtok nu au fost construite cu fonduri publice. Singura implicare a autoritatilor a fost aprobarea tuturor permiselor de construire, zidurile fiind ridicate din fonduri private ale comunitatii locale.

Dupa finalizarea lor, rromii sunt obligati sa ocoleasca printr-un cartier apropiat pentru a ajunge la un magazin alimentar si la o clinica medicala.

Practic, zidurile din Plavecky Stvrtok nu sunt singurele din Slovacia. Din 2008, cand a inceput segregarea neoficiala a comunitatii rrome, 14 ziduri au fost ridicate pentru a-i "apara" pe slovaci.

La Ostrovany, zidul care are peste 150 de metri a fost comparat de multe ori cu Zidul Berlinului. De multe ori, aceste linii de demarcatie sunt intalnite in comunitati mai mici, in sate sau orasele de provincie.

Dar chiar luna trecuta, un astfel de zid a fost construit intre doua ansambluri de case, in al doilea cel mai important oras al tarii, Kosice. Nu este o publicitate buna pe care ai vrea sa o faci orasul numit "Capitala Europeana a Culturii", in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#rromi ziduri Slovacia, #rromi ziduri Europa, #ziduri Europa tigani , #stiri Europa