Liberal-democratii britanici il ignora pe Brown si negociaza cu conservatorii

Sambata, 08 Mai 2010, ora 21:57
715 citiri
Liberal-democratii britanici il ignora pe Brown si negociaza cu conservatorii

Grupul parlamentar liberal-democrat a aprobat strategia liderului formatiunii, Nick Clegg, pentru negocieri cu Partidul Conservator.

"Am avut o discutie pozitiva. Grupul parlamentar si cabinetul din umbra au sprijinit deplin pozitia stabilita de Nick Clegg.

Vom continua sa punem interesele nationale pe primul plan si sa jucam un rol constructiv pentru a oferi guvernul stabil si bun pe care il merita poporul", a declarat seful echipei de negociere liberal-democrat, David Laws.

Liberal-democratii au luat in considerare declaratiile lui Gordon Brown, dar isi vor continua discutiile cu Partidul Conservator, a adaugat el.

Negocierile oficiale intre conservatori si liberal-democrati vor continua duminica, la ora locala 11.00 (12.00 ora Romaniei), cu a doua reuniune a echipelor celor doua formatiuni.

Potrivit unui purtator de cuvant al conservatorilor, este putin probabil ca partile sa ajunga la un acord inainte de luni.

Un acord cu conservatorii probabil ca va fi controversat si ar intampina rezistenta din partea multor liberal-democrati, care se opun din principiu acestei idei. Cele doua formatiuni au puncte de vedere divergente asupra multor dosare, printre care prerogativele UE, capacitatea nucleara a tarii si chiar reforma electorala.

Iar acest ultim subiect a fost folosit de Gordon Brown pentru a atrage a treia forta din Parlament de partea sa. Astfel, el a evocat posibilitatea formularii imediate a unui proiect de lege pentru un referendum in acest sens.

Negociatorii liberal-democrati si conservatori au discutat timp de mai mult de o ora vineri seara, dar nu au divulgat daca aceasta intalnire initiala a permis vreun progres.

Din echipa conservatorilor au facut parte purtatorii de cuvant pe probleme de afaceri externe (William Hague) si finante (George Osborne), parlamentarul Oliver Letwin si seful de cabinet al lui Cameron, Ed Llewellyn.

In tabara liberal-democrata s-au aflat purtatorul de cuvant pentru afaceri interne al formatiunii, Chris Huhne, seful de cabinet al lui Clegg, Danny Alexander, purtatorul de cuvant pentru drepturile copiilor David Laws si vicepresedintele echipei de campanie Andrew Stunell.

Cameron si-a exprimat speranta ca se va ajunge repede la un acord, pentru a le da asigurari investitorilor ca Marea Britanie are un guvern puternic si stabil. Dar unul dintre responsabilii liberal-democrati, Simon Hughes, a subliniat precaut ca negocierile nu trebuie grabite.

"Procesul trebuie sa dureze. Se desfasoara atent si cu respect fata de parerile poporului britanic", a spus el.

Aceste discutii intervin in conditiile in care niciunul dintre partidele mari nu a obtinut o victorie clara in alegeri, ceea ce a dus la primul Parlament fara o majoritate absoluta dupa 1974.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#marea britanie parlament, #alegeri marea britanie parlament, #negocieri conservatori marea britanie , #stiri Europa