Nivel ridicat de radioactivitate in Europa. Adeptii teoriilor conspirationiste vorbesc despre teste nucleare rusesti

Marti, 21 Februarie 2017, ora 20:45
13680 citiri
Nivel ridicat de radioactivitate in Europa. Adeptii teoriilor conspirationiste vorbesc despre teste nucleare rusesti
Foto: IRSN

In sapte tari din Europa a fost inregistrat un nivel de radioactivitate peste medie. Se crede ca izotopii radioactivi au fost adusi de vant din estul continentului, dar sursa nu e cunoscuta deocamdata, scrie presa straina.

Iod-131, izotopul detectat, duce la mutatii si chiar moartea celulelor cu care intra in contact. Acesta a fost detectat in cantitati peste limita normala in Norvegia, Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franta si Spania. Asta s-a intamplat luna trecuta, insa abia acum informatia a ajuns in presa, fiind anuntata de oficiali din Finlanda si Franta, arata Motherboard.

Iod-131 s-a dovedit a fi una dintre particulele radioactive cele mai periculoase in anii '50, cand s-au testat bombe atomice, dar si in urma dezastrului de la Cernobil, din 1986, sau in 2011, in urma tragediei de la Fukushima.

Totusi, potrivit oficialilor finlandezi, chiar daca nivelul de radiatii a fost mai inalt, nu e suficient de mare incat sa prezinte pericol pentru oameni.

Cele mai mari concentratii au fost inregistrate in Polonia si par sa provina din estul Europei. Sursa acestora nu a fost inca identificata, asa ca adeptii teoriilor conspirationiste deja vorbesc despre eventuale teste nucleare realizate de Rusia in zona arctica.

Mai mult, informeaza si Science Alert, SUA ar fi trimis in Europa un avion special pentru detectarea unui eventual test nuclear. Este vorba despre un avion de tip WC-135C trimis la baza militara britanica Mildenhall.

Lasand la o parte teoriile conspirationiste, cel mai probabil izotopii radioactivi ar proveni de la o fabrica farmaceutica. Izotopul identificat, Iod-131, este folosit la scara larga in tratamentul pentru hipertiroidism si in cel pentru cancerul tiroidian.

"Cum doar acest izotop a fost identificat, nu si alte substante radioactive, credem ca originea este o fabrica farmaceutica", a declarat Astrid Liland, din partea Autoritatii norvegiene pentru protectia impotriva radiatiilor. Si autoritatile din Franta cred in aceasta terorie.

O situatie similara a mai avut loc in 2011, iar atunci de vina a fost o defectiune la un filtru la Institutul de Izotopi din Budapesta, care produce izotopi radioactivi folositi in medicina si cercetare.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#nivel radioactiviotate credscut Europa, #particule radioactive sapte tari Europa, #Rusia teste atomice , #stiri Europa