Premiera in Romania: O cercetatoare a obtinut 2,7 milioane de euro de la UE - ce face cu banii

Joi, 12 Martie 2015, ora 22:02
10175 citiri
Premiera in Romania: O cercetatoare a obtinut 2,7 milioane de euro de la UE - ce face cu banii
Foto: Facebook/Comisia Europeana

Aproape patru sute de noi granturi de cercetare sunt acordate de Comisia Europeana pentru oameni de stiinta, Romania fiind in premiera gazda unui astfel de proiect care va fi derulat de o cercetatoare romanca.

Reprezentantii Comisiei Europene au anuntat, joi, in cadrul unui briefing de presa, ca vor fi acordate prin Consiliul European de Cercetare 372 de granturi de cercetare unor oameni de stiinta din Europa, valoarea fiecarui grant fiind de pana la 2,75 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, granturile fac parte din schema de finantare a Consiliului European de Cercetare si permit cercetatorilor care sunt selectati sa foloseasca aceste finantari pentru a-si consolida echipele de cercetare, astfel incat sa faca progrese in cercetarea unor domenii precum autismul, dislexia sau rolul gravitatiei in univers.

Roman premiat pentru excelenta in cercetare, in SUA

Finantarile sunt acordate in cadrul concursului "Consolidator Grant Competition", derulat prin programul de cercetare si inovare "UE Orizont 2020" si vor fi acordate unor cercetatori care au 38 de nationalitati diferite, printre care in premiera si un cercetator roman.

Potrivit listei cercetatorilor selectati date publicitatii de Comisia Europeana, printre cei 372 de beneficiari de granturi de cercetare se afla si Constanta-Vintila Ghitulescu, care va dezvolta o tema in domeniul stiintelor sociale si umaniste intitulata "Luxul, moda si statutul social in epoca moderna timpurie din Europa de Sud-Est". Cercetarea va fi derulata impreuna cu New Europe College Institute of Advanced Study din Bucuresti si Fundatia Noua Europa.

Institutul care va gazdui aceasta cercetare este un institut romanesc independent, pentru studii avansate in stiintele umaniste si sociale, fiind infiintat in anul 1994 de catre Andrei Plesu.

De ce nu se intorc in tara cercetatorii romani - Interviu

Constanta Vintila Ghitulescu este cercetator roman, doctor in istorie si civilizatie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris.

Valoarea totala a granturilor acordate pentru cei 372 de cercetatori selectati in ultimul concurs "Consolidator Grant Competition" este de 713 milioane de euro.

Cercetatorii germani au obtinut cele mai multe granturi

Potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, tarile cu cei mai multi cercetatori selectati sunt Germania (69 de granturi), Franta (44), Marea Britanie (37), Spania (33), Italia (29), Olanda (21) si Belgia (16).

Toti beneficiarii vor desfasura activitati de cercetare in institutiile gazda in 24 de tari europene, iar unsprezece dintre ele gazduiesc cinci beneficiari sau mai mult.

Romania, Croatia, Estonia, Islanda si Luxemburg si Romania vor gazdui fiecare, in premiera, cate un astfel de proiect, au mai anuntat oficialii Comisiei Europene.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#cercetatoare Romania grant CE, #cercetatoare Romania CE, #cercetatoare Romania bani UE , #stiri Europa