Balcanii isi uita propriile razboaie

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 17:34
6733 citiri
Balcanii isi uita propriile razboaie
Foto: The Economist

In urma cu numai 100 de ani, Europa era sfasiata de razboaie, dar se pare ca aproape toata lumea a uitat acea perioada.

Dupa ce otomanii au fost infranti in Libia de catre italieni, in 1912, cetatenii din Muntenegru, Serbia, Grecia si Bulgaria s-au aliat pentru a-si elibera pamanturile de sub stapanirea otomana.

In al doilea razboi balcanic, cel din 1913, bulgarii, simtindu-se tradati, s-au luptat cu sarbii si grecii. Romanii li s-au alaturat, iar turcii si-au mai recuperat din teritorii, scrie, intr-o analiza, The Economist.

Cele doua razboaie au provocat moartea a 200.000 de oameni si au refacut harta Europei de Sud-Est. Conflictele au deschis calea catre purificarea etnica si migratia populatiei, au dezradacinat comunitati vechi si au obligat milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele.

Cele doua razboaie balcanice au reprezentat semnalul pentru primul razboi mondial. Scanteia care l-a declansat a fost asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, in 1914, la Saraievo.

S-au implinit 100 de ani de la aceste evenimente iar comemorarile, in regiune, au fost chiar anemice. Multe state nici nu si-au adus aminte. Grecii au organizat cateva evenimente, dar, probabil din cauza austeritatii, acestea n-au fost de mare amploare. Ce-i drept, au lansat doua monede comemorative din aur, in valoare de cate 100 de euro.

Poate ca cel mai impresionant eveniment organizat pana acum, pentru comemorarea centenarului, a fost cel al bataliei de la Kumanovo, din 28 octombrie. Pentru sarbi, lupta a fost cruciala, Armata otomana a fost infranta, iar Serbia a pus stapanire pe teritoriile care astazi au devenit Macedonia si Kosovo.

La mormantul soldatilor sarbi care au cazut pe campul de lupta, pe dealul Zebrnjak, a fost organizata o ceremonie impunatoare de comemorare, la care a participat presedintele Serbiei Tomislav Nikolici si presedintele Republicii Srpska, Milorad Dodici.

"Redam poporului mostenirea trecutului nostru glorios. Nu atacam si nu jignim pe nimeni, ne reconstruim increderea in sine pornind de la evenimente istorice", a spus Nikolici, in cadrul discursului sau.

Libertatea unui om poate fi, insa, supunerea altuia. Multi macedoneni au vazut in sosirea armatei sarbe o cucerire a teritoriilor lor, iar multi albanezi au fost epurati etnic in urma acestui proces.

In 1937, autoritatile iugoslave au inaugurat monumentul de pe dealul Zebrnjak, in forma unui far maritim amplasat pe un piedestal. In 1942, bulgarii au distrus farul, baza constructiei nefiind afectata.

In Bulgaria, ceremoniile au fost si mai discrete decat in alte state. Inceputul primului razboi mondial a fost marcat discret. Academicianul Boris Grozdanoff a realizat un documentar cu bani primiti de la Guvernul de la Sofia.

La premiera, Grozdanoff s-a aratat socat de faptul ca foarte multa lume a fost dornica sa vada filmul. In viziunea sa, dezinteresul autoritatilor pentru comemorare are doua cauze. Chiar daca primul razboi balcanic a reprezentat un succes pentru soldatii bulgari, care au reusit sa inainteze pana aproape de Instanbul, conflictul s-a transformat ulterior in razboiul din 1913. "Bulgarii au iesit umiliti", spune academicianul.

In al doilea rand, "istoria Balcanilor este complicata, iar Sofia este iritata de incercarile Macedoniei de a-si adjudeca personalitati istorice ale Bulgariei".

Ceea ce s-a intamplat in perioada 1389 - 1945 a jucat un rol important in istoria Balcanilor. Fiecare stat a avut un rol bine determinat intr-un puzzle care a redesenat harta zonei. Probabil ca reactiile guvernelor din zona la aniversarea centenarului ar putea fi o veste buna. Poate ca s-a asternut, in sfarsit, uitarea, peste aceasta regiune indarjita.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#razboaie Balcani, #Balcani istorie zbuciumata, #Balcani razboaie mondiale , #stiri Europa