Serbia e in pericol din cauza scutului din Romania, spune un expert de la Belgrad

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 21:13
4479 citiri
Serbia e in pericol din cauza scutului din Romania, spune un expert de la Belgrad

Bazele americane antiracheta din Romania ar putea reprezenta o amenintare pentru Serbia, care risca sa devina victima colaterala intr-un posibil atac cu rachete, a declarat profesorul sarb de studii de securitate Slobodan Misovici, citat de cotidianul Vecernje Novosti.

"Traim intr-o perioada in care se poarta un nou razboi rece. Sunt numeroase motive pentru a instala un scut antiracheta la granitele Rusiei, cel mai important este dovedirea puterii economice si militare a SUA si a statelor NATO in fata intregii comunitatii internationale. O consecinta strategica a scutului antiracheta este obligarea Rusiei sa construiasca un nou sistem de aparare antiracheta, care costa mult, cu scopul de a o secatui economic. Al doilea obiectiv important este polarizarea interna a populatiei Rusiei", potrivit expertului sarb.

"Instalarea scutului antiracheta la mai putin de 200 de kilometri de Serbia are un efect negativ puternic asupra securitatii si creste vulnerabilitatea tarii noastre", a adaugat profesorul.

"Acesta este cazul in special pentru ca sistemele noastre de aparare antiaeriana sunt depasite. Instalarea unui scut antiracheta este o provocare pentru toate tarile din Europa de Sud-Est si Balcani, pentru ca presupune cheltuieli mult mai mari, daca vor sa isi mentina securitatea la nivelul necesar. Probabil va genera conditii si presiuni suplimentare in tara noastra din cauza (ca este tara partenera - n.r.) NATO si membra a sistemului european de securitate si aparare colectiva", considera el.

Misovici crede ca amplasarea scutului antiracheta in Romania va obliga Belgradul sa faca o alegere dificila - sa nu investeasca in aparare si sa isi reduca nivelul de securitate sau sa isi creasca cheltuielile.

"NATO nu va exercita presiuni asupra Serbiei sa adere oficial la Alianta dupa instalarea scutului antiracheta in Romania", a spus el, adaugand ca scopul acestui sistem este sa exercite presiuni psihologice si economice asupra Rusiei, nu sa declanseze un razboi nuclear.

"Insa cel care are putere are o mare problema, pentru ca este intotdeauna tentant sa o foloseasca. In cazul unui conflict pe scara larga, Serbia ar putea deveni cu usurinta victima colaterala, nu numai din cauza scutului antiracheta din Romania, ci si din cauza bazelor SUA din Kosovo. Insa, un pericol mult mai mare pentru intreaga Europa de Sud-Est ar fi daca ar fi lovita centrala nucleara Kozlodui (Bulgaria - n.r.)", a subliniat el.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#scut antiracheta, #Serbia victima colaterala, #efect negativ securitate Serbia , #stiri Europa