Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ultimul mostenitor al Imperiului austro-ungar a fost inmormantat la Viena

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 08:18
8433 citiri
Ultimul mostenitor al Imperiului austro-ungar a fost inmormantat la Viena
Foto: AP

Funeraliile lui Otto von Habsburg, ultimul mostenitor al familiei imperiale austro-ungare, au avut loc sambata la Viena, in prezenta reprezentantilor unor familii regale europene - intre care si regele Mihai -, dar inima sa va fi ingopata duminica in Ungaria, conform traditiei.

Otto von Habsburg, fost membru al Parlamentului European, a murit la inceputul lunii acesteia la varsta de 98 de ani, in Germania. Arhiducele Otto a fost fiul imparatului Karl si al imparatesei Zitta ai Austriei si, dupa moartea tatalui sau, seful familiei imperiale a Austriei.

Trupul neinsufletit al ultimului print mostenitor din familia Habsburgilor a fost ingropat in cripta imperiala in cursul unei ceremonii private. Sotia sa, care a murit anul trecut, este ingropata alaturi de el.

Mii de austrieci si turisti au iesit pe strazile din centrul Vienei pentru a urmari procesiunea pana la Catedrala Sfantului Stefan, unde erau deja adunate 1.000 de persoane, potrivit BBC News.

Capi ai familiilor regale europene, alaturi de politicieni

Cardinalul Vienei, Christoph Schoenborn, a oficiat slujba funerara, la care au luat parte reprezentanti ai familiilor regale europene, intre care regele Suediei, Carl Gustaf, si regina Silvia, Marele Duce Henri de Luxemburg, printul Hans-Adam al II-lea al Lichtensteinului, dar si regele Mihai I, insotit de principele Nicolae.

Printre figurile politice care au participat la ceremonie s-au numarat presedintele austriac Heinz Fischer si premierii din Croatia si Macedonia, tari aflate candva sub stapanirea Imperiului austro-ungar.

Membri ai unor societati istorice, purtand uniforme traditionale, s-au amestecat cu ceilalti privitori si au urmarit funeraliile in afara catedralei, pe ecrane uriase. Au existat unele voci la Viena care au spus ca pompa ce a caracterizat funeraliile sale nu-si avea locul intr-o republica.

Trupul lui Otto von Habsburg a fost ingropat in cripta unde zac si stramosii sai, dar, conform traditiei Habsburgilor, inima sa va fi dusa in Ungaria pentru a fi ingropata duminica la o abatie aflata la vest de Budapesta. Este o traditie specifica marilor familii aristocratice medievale.

Doua decenii in Parlamentul European

Un avocat pasionat al unitatii europene, Otto von Habsburg a fost membru al Parlamentului European timp de doua decenii. Fiul sau, Karl Habsburg, a reamintit ca tatal sau a fost martorul schimbarilor uriase care au avut loc de-a lungul vietii sale.

"Intotdeauna ar fi gresit sa-l evocam doar in contextul vechii monarhii sau doar in contextul Uniunii Europene. Cred ca trebuie sa fie evocat in contextul intregului arc pe care l-a creat viata sa.... de-a lungul seriei intregi de schimbari care s-au petrecut in Europa in timpul vietii sale", a spus Karl Habsburg.

Otto von Habsburg s-a nascut in 1912, cu sase ani inainte de prabusirea imperiului, la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Multe zeci de ani si le-a petrecut in exil, dupa ce familia sa a fugit din Austria in 1919, dar a pretins dreptul de mostenitor al imperiului in 1961. Cinci ani mai tarziu i s-a permis sa se intoarca in Austria. A fost un oponent al nazistilor si nu a fost de acord cu anexarea Austriei de catre Germania in 1938.

In istoricul an 1989, a ajutat la organizarea "Picnicului Paneuropean", o demonstratie care a avut loc la granita dintre Austria capitalista si Ungaria comunista. Granita a fost deschisa pentru scurt timp, eveniment despre care se crede ca a ajutat la caderea Zidului Berlinului, peste cateva luni.

Otto von Habsburg s-a dedicat cauzei fostelor state comuniste din estul Europei, pledand pentru aducerea lor in UE. A fost "un mare european, care a dat un imbold important proiectului european de-a lungul intregii sale vieti, bogate in evenimente", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#inmormantare Otto von Habsburg , #stiri Europa