Spectrul Rusiei impinge catre NATO o tara care n-a mai vazut razboi de 200 de ani

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 18:48
14198 citiri
Spectrul Rusiei impinge catre NATO o tara care n-a mai vazut razboi de 200 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

In mijlocul Marii Baltice, un vant rece bate peste o fosta frontiera a Razboiului Rece. Dupa mai bine de 20 de ani de irelevanta strategica, din cauza comportamentului imprevizibil al Rusiei, insula suedeza Gotland este din nou in centrul atentiei.

Suedia a decis anul trecut sa disloce trupe pe Gotland, de teama unui atac al Rusiei. Este cel mai nou capitol din lunga istorie militara a insulei, iar un soldat reintors este incantat sa fie din nou aici, se arata intr-un reportaj BBC.

"Este aproape ca un vis devenit realitate", spune locotenent-colonelul Stefan Pettersson. Dupa un deceniu de viata civila, Pettersson poarta din nou uniforma si se pregateste sa preia comanda apararii insulei suedeze.

In timp ce priveste locul acoperit de zapada unde el si colegii sai obisnuiau sa se antreneze, lui Pettersson inca nu ii vine sa creada. "Intotdeauna am visat sa fiu din nou soldat si sa ma intorc aici, pe Gotland, sa infiintez o noua unitate, este perfect", marturiseste el.

Noua forta militara, care va prinde contur pana la finalul anului urmator, va avea 300 de soldati. Va dura ceva pana cand infrastructura va fi gata, chiar si pentru aceasta unitate restransa. Dupa ce i-a intors spatele insulei in urma cu 20 de ani, armata suedeza o ia acum de la zero.

Fostele cazarmi au fost de mult timp transformate in birouri guveramentale locale.

Intr-un depozit din padure au mai ramas 14 tancuri germane Leopard, care isi asteapta trupele sa li se alature.

Soldatii dislocati acum nici nu se compara cu forta de 15.000 - 20.000 de militari care a stationat pe insula in timpul Razboiului Rece, insa oficialii suedezi sustin ca pot trimite rapid intariri daca este nevoie.

Atmosfera incordata

"Suntem in mijlocul NATO pe de o parte si al Rusiei pe de alta parte. Gotland este chiar in mijlocul acestei situatii", puncteaza Stefan Pettersson. Desi "situatia" nu inseamna momentan o intoarcere la realitatile Razboiului Rece, totusi se observa o atmosfera din ce in ce mai incordata in zona baltica.

Autoritatile din Suedia spun ca avioanele de razboi rusesti le violeaza frecvent spatiul aerian. In 2014, intreaga tara a fost panicata timp de o saptamana, pentru ca un submarin rusesc ar fi umblat pe ascuns prin apele de mica adancime ale arhipelagului Stockholm.

Avioane militare ruse, interceptate langa spatiul aerian al Suediei

Suedia in alerta: Un submarin rusesc la 50 de kilometri de Stockholm?

Rusia raspunde temerilor Suediei privind submarinul de langa Stockholm

"Putem observa ca sunt tot mai multe exercitii, tot mai multe activitati militare in Marea Baltica. De asemenea, vedem si o activitate mai mare, avioane care zboara aproape de aeronavele noastre", a declarat ministrul suedez al Apararii, Peter Hultqvist.

Este una sa vezi ce fac rusii, dar ce inseamna toate acestea? Nimeni din Suedia nu crede ca Rusia ar lansa un atac neprovocat impotriva unei tari din afara fostei Uniuni Sovietice, insa Moscova are un comportament din ce in in ce mai imprevizibil.

"Am inteles, inainte sa se intample, anexarea Crimeii? Am inteles ca au fost foarte aproape de a provoca ceva (un razboi - n.red.) in estul Ucrainei? Este una dintre marile provocari ale momentului: ce pun la cale si de ce o fac?", a aratat si Michael Byden, comandantul suprem al fortelor armate suedeze.

Unii analisti cred ca atitudinea Rusiei are mai degraba legatura cu consolidarea sprijinului populatiei pentru Vladimir Putin decat cu examinarea apararii suedeze.

Despre orice ar fi vorba, agresiunea Rusiei a determinat guvernul suedez sa majoreze cheltuielile pentru aparare si sa se concentreze pe securitatea regionala. A starnit si o dezbatere aprinsa despre posibilitatea ca Suedia sa se alature NATO.

Intra sau nu Suedia in NATO? - ce spune premierul suedez

Sondajele de opinie de anul trecut au aratat, pentru prima data, ca putin peste jumatate dintre suedezi sunt in favoarea aderarii la NATO. In 2012, mai putin de unul din cinci suedezi sustinea alaturarea la Alianta Nord-Atlantica.

Agresiunea Rusiei explica doar partial aceasta crestere, sustine Jacob Westberg, profesor de strategie la Universitatea de Aparare din Stockholm.

"Primul factor este o constientizare mai mare a situatiei triste in care se afla fortele armate suedeze cand vine vorba de apararea teritoriului Suediei", a punctat el.

In decembrie 2012, fostul sef al fortelor armate a provocat consternare dupa ce a recunoscut ca armata suedeza ar putea sa apere tara timp de doar o saptamana in fata unui atac. "A rezultat o dezbatere dramatica. E adevarat? Ar putea fi rau? Si a fost", a aratat Westberg.

Sefii din armata inca sunt rusinati de un incident din 2013, cand sase avioane rusesti au lansat un atac simulat asupra Stockholmului, iar fortele aeriene suedeze nu au putut face nimic.

In plus, NATO a anuntat joi ca Rusia a simulat atacuri nucleare impotriva unor tari membre ale Aliantei, dar si impotriva unor parteneri precum Suedia, in martie 2013.

Anuntul facut de NATO. Rusia a simulat atacuri nucleare impotriva unor state UE

Suedia deja coopereaza cu statele membre NATO. Insa o tara care nu a mai luptat intr-un razboi din 1814 si se mandreste cu traditia sa de a fi neutra ezita sa faca urmatorul pas logic.

"Lasam securitatea propriei noastre tari sa depinda de capacitatea altor state de a descuraja Rusia de la agresiuni", a spus Westberg.

In timpul incidentului cu cele sase avioane rusesti, a fost nevoie ca doua aeronave daneze, care operau in cadrul unei misiuni NATO, sa vina in aparare dintr-o baza din Lituania.

Pana cand Suedia nu se va integra pe deplin intr-un efort colectiv de aparare a regiunii baltice, nu va fi vazuta ca un partener de incredere, a conchis Westberg.

O tara UE, amenintata militar de Rusia, daca adera la NATO

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Suedia insula Rusia, #trupe insula Suedia, #Suedia Rusia NATO, #Suedia razboi NATO , #Suedia