Suedia ia o decizie istorica de teama Rusiei - reactie dura a rusilor

Sambata, 27 Iunie 2015, ora 14:31
21487 citiri
Suedia ia o decizie istorica de teama Rusiei - reactie dura a rusilor
Foto: Hepta.ro

Suedia, o tara care nu face parte din NATO si care prin traditie refuza sa faca parte din aliantele militare, a luat o decizie istorica in contextul in care Rusia incearca sa-si arate din ce in ce mai puternic coltii.

Ministrul Apararii din Suedia, Peter Hultqvist, a anuntat ca tara pe care o reprezinta va participa in mod constant la exercitii militare alaturi de tarile NATO, potrivit Business Insider, care citeaza AFP.

Hultqvist a mentionat, intr-un interviu acordat unei publicatii din Suedia, ca decizia a fost luata ca urmare a miscarilor militare pe care Rusia le-a facut in ultima perioada.

"Este un lucru cunoscut ca Rusia efectueaza exercitii din ce in ce mai mari, mai complexe si, in unele cazuri, mai provocatoare si sfidatoare. Ca urmare a acestor evenimente, ne intarim capacitatea militara si cooperarea internationala", a afirmat Hultqvist.

NATO schimba strategia - Kremlinul, dusmanul sau originar

Primele exercitii de acest gen vor avea loc in luna septembrie, in Spania. Suedia a mai participat la un exercitiu NATO in Marea Baltica, insa acel episod fusese privit doar ca o intamplare.

De aceasta data, decizia luata de suedezi i-a infuriat teribil pe rusi, care au reactionat dur si au amenintat cu sanctiuni.

Ambasadorul Rusiei in Suedia, Viktor Tatarintev, a afirmat ca o eventuala integrare a acestei tari in NATO ar atrage de la sine sanctiuni.

Mai mult, Tatarintev a mentionat ca Rusia va trebui sa ofere un raspuns militar si sa relocheze trupe militare si armament. "Tarile care se integreaza in NATO trebuie sa fie constiente de riscurile la care se expun", a subliniat Tatarintev.

Pe de alta parte, suedezii si-au justificat decizia ca fiind o simpla "ancorare in noua realitate", potrivit ministrului Apararii, Peter Hultqvist.

Bugetul Ministerului Apararii din Suedia a fost diminuat in mod constant dupa sfarsitul Razboiului Rece, insa in acest an s-a propus marirea sa pentru ca tara "sa fie pregatita de razboi".

Suedezii refuzau in mod constant o posibila asociere cu NATO, dar un sondaj realizat in octombrie 2014 a aratat o schimbare de perspectiva, intrucat 37% dintre respondenti s-au declarat pentru integrarea in NATO, in timp ce doar 36% au fost impotriva, ceilalti ramanand neutri.

Acesta a fost primul moment in care mai multi suedezi au fost pentru integrare fata de numarul celor care au raspuns negativ.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Suedia exercitii militare NATO, #Suedia cooperare NATO, #Suedia conflict Rusia NATO , #Suedia