Abonamente de tren de o luna gratuite pentru tinerii care vor sa viziteze Europa

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 10:52
11865 citiri

Am decis sa sustin, in calitate de negociator-sef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, finantarea Programului "Discover EU" prin care li se acorda tuturor tinerilor din UE care implinesc 18 ani un abonament de tren gratuit valabil timp de o luna pe caile ferate din 30 de tari europene.

Ca negociator-sef, am hotarat ca prioritatile Parlamentului pentru bugetul european de anul viitor sa fie cresterea economica, locurile de munca, dar si securitatea cetatenilor, acestea fiind si cele mai importante asteptari pe care oamenii le au de la Uniunea Europeana.

Pe langa aceste trei linii directoare, pe care le voi avea in vedere in negocierea Bugetului UE din 2018, mi-am dat seama de importanta pe care o au pentru educatia si dezvoltarea tinerilor posibilitatea de a calatori in statele europene, de a vedea cu propriii lor ochi si de a intelege beneficiile pe care spatiul UE le aduce odata cu libera circulatie si cu piata unica.

Nu cred ca poate exista un antidot mai puternic impotriva celor care pun la indoiala in ultima vreme tot mai intens importanta Uniunii Europene, beneficiile pe care aceasta le-a adus direct cetatenilor sai, dar si intregii lumi, si vorbesc aici, in primul rand, despre prosperitatea pe care continentul european si intreaga lume au cunoscut-o datorita pacii constante de mai bine de 70 de ani care s-a instalat in Europa odata cu infiintarea a ceea ce astazi reprezinta Uniunea Europeana.

Programul, pe scurt

Programul "Discover EU", a carui finantare am decis sa o sustin in premiera pentru bugetul UE de anul viitor, a fost initiat la sfarsitul anului trecut de colegul meu din Parlamentul European, eurodeputatul german Manfred Weber.

Pe scurt, programul prevede ca fiecare tanar cetatean al Uniunii Europene sa primeasca, la implinirea varstei de 18 ani, un abonament de tren tip Interrail Pass platit de Uniune care sa fie valabil timp de o luna in 30 de tari europene.

O investitie in tineri, o investitie reala in viitor

Sustin finantarea acestui program, deoarece il vad mai mult decat un simplu cadou de majorat, il vad ca pe o investitie in viitorul acestor tineri care, la varsta de 18 ani, sunt la inceput de drum, atat din punct de vedere educational si profesional, cat si din punct de vedere al dezvoltarii mentalitatii si al intelegerii lumii in care traiesc.

Contactul direct cu oameni si culturi diferite din intreaga Europa ofera, cred, oricarui tanar o foarte buna ocazie sa descopere lumea in care traieste, sa inteleaga cum sunt construite diferitele societati si culturi, sa aiba o mai buna intelegere a ceea ce inseamna libertatea si diversitatea, valori pe care se sprijina constructia europeana si lumea democratica.

Cred ca este, in acelasi timp, chiar o obligatie pentru noi sa le oferim generatiilor viitoare posibilitatea de a cunoaste beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana, ceea ce poate deveni un bun si necesar instrument prin care putem combate populismul eurosceptic si propaganda antieuropeana, la care suntem tot mai des supusi.

Mai mult, acest program poate sa devina un real sprijin si pentru viitoarele cariere ale tinerilor.

Studiile arata ca peste 64% din angajatorii europeni acorda o mare importanta experientei internationale a viitorilor angajati. Sunt sigur ca acest procent va creste in urmatorii ani deoarece, datorita evolutiei tehnologice si a impactului acesteia asupra pietei muncii, experienta internationala si capacitatea de a interactiona facil cu oameni din regiuni si culturi diferite vor reprezenta abilitati mai mult decat necesare pentru viitoarele locuri de munca din Europa.

Or, experienta unei interactiuni timp de o luna cu diferite culturi, dialogul permanent in limbi straine altfel exersate aproape exclusiv doar in timpul orelor de specialitate la scoala reprezinta un prim contact necesar fiecarui tanar care trebuie sa inteleaga tot mai mult ca traieste intr-o lume globala, in care cunoasterea unor limbi de circulatie internationala devine o necesitate stringenta fara de care nu vor putea urma cariere de succes nici macar in plan local in tarile lor natale.

Daca ar fi sa ma mai opresc doar asupra unui singur aspect pozitiv al acestui program, desi ele sunt mult mai multe si le voi aborda mai pe larg in perioada urmatoare, trebuie sa spun ca "Discover EU" va avea un impact semnificativ si in dezvoltarea turismului european, mai ales al celui de tip low-cost destinat tinerilor.

Daca ar fi sa luam in calcul cifrele aferente anului trecut, un numar de aproximativ 5 milioane de tineri implinesc anual 18 ani in cele 28 de state ale Uniunii Europene.

Privind aceasta cifra, chiar daca nu fiecare tanar va decide sa utilizeze abonamentul, putem avea o imagine foarte clara asupra efectelor pe care programul le poate genera din punct de vedere al turismului.

Abonamentele valabile 3 ani, cazare si masa, la preturi speciale

Pe langa obtinerea finantarii in bugetul de anul viitor, in calitate de negociator-sef al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2018, imi propun si sa extind cu 3 ani posibilitatea de a folosi abonamentul, dar si sa identificam solutii speciale de cazare si masa pentru tinerii care folosesc abonamentul pe durata sejurului lor.

Imi dau seama ca nu toti tinerii care implinesc 18 ani vor putea efectua acest voiaj exact in momentul sau in anul respectiv, multi nu vor avea banii necesari, iar altii vor fi ocupati sa-si termine studiile.

De aceea, doresc extinderea posibilitatii de a folosi abonamentul pana la 21 de ani, timp in care tinerii vor putea sa-si faca cel mai bun plan pentru aceasta excursie, sa stranga banii necesari, sa rezerve cazare din timp la un pret mai bun, si, de ce nu?, sa planifice aceasta excursie impreuna cu alti colegi si prieteni care poate nu implinesc toti 18 ani in aceeasi perioada sau nu dispun toti de banii necesari din primul an.

De asemenea, consider ca, pentru a mari cat mai mult beneficiile acestui program, trebuie sa ne gandim si la optiunile de cazare si de masa ale tinerilor. De aceea, forma finala a programului adoptat trebuie sa ofere posibilitatea ca hostelurile, caminele studentesti sau chiar hotelurile sa devina parteneri ai programului si sa ofere solutii de cazare la preturi speciale pentru tinerii care beneficiaza de acest abonament, la fel cum ar putea sa o faca si restaurantele ori cantinele studentesti.

Castigatori sunt, iata, peste tot.

Ce urmeaza acum

Primul lucru pe care l-am facut pentru a transforma Proiectul "Discover EU" in realitate a fost sa-l includ intre prioritatiile Parlamentului European pentru Bugetul UE de anul urmator.

Saptamana aceasta am obtinul primul vot pe aceaste prioritati in cadrul Comisiei pentru bugete a Parlamentului European.

Urmatorul pas este sa obtin si votul majoritatii colegilor din Parlamentul European, in cadrul sesiunii plenare de saptamana viitoare.

Apoi, va trebui sa conving Comisia Europeana ca, la momentul in care va propune proiectul de buget pentru anul urmator, sa aiba in vedere si finantarea acestui program si sa-l includa in propunerea lor.

In cele din urma, va trebui sa conving guvernele celor 28 de state membre ale UE, in cadrul Consiliului UE, sa aprobe finantarea programului.

Stiu ca va fi greu, ca vor fi negocieri dure, asa cum sunt toate cele pe care le port pe toate capitolele bugetare, dar asta este misiunea mea de negociator-sef si asta fac de fiecare data cand cred cu adevarat in utilitatea unui program pentru viitorul Uniunii Europene.

Sunt increzator ca voi reusi si voi fi tare bucuros in ziua in care primii tineri se vor urca in tren cu abonamentul acesta in buzunar avand ca destinatie de vacanta Europa.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#abonament tren tineri UE , #tari Europa