Alegerile prezidentiale din Austria, amanate din cauza unui motiv stupid

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 15:11
3832 citiri
Alegerile prezidentiale din Austria, amanate din cauza unui motiv stupid
Foto: Facebook/Wolfgang Sobotka

Alegerile prezidentiale din Austria, stabilite pentru 2 octombrie, vor fi amanate din cauza faptului ca plicurile folosite la votul prin corespondenta se desigileaza foarte usor.

Intr-o conferinta de presa, ministrul ajustriac de Interne, Wolfgang Sobotka, a precizat ca votul ar putea fi reprogramat fie pentru 27 noiembrie, fie pentru 4 decembrie, informeaza DPA si EFE.

"Am cerut parlamentului sa fixeze o noua data" pentru a putea garanta "o desfasurare fara erori" a scrutinului, a declarat ministrul austriac, care si-a exprimat preferinta pentru data de 27 noiembrie.

Sobotka, conservator, a semnalat ca obiectivul este ca scrutinul sa se desfasoare inainte de inceperea anului 2017, cu conditia ca acest lucru sa poata fi posibil din punct de vedere tehnic.

Stabilirea noii date a scrutinului depinde acum de consensul la care ajung partidele politice austriece, care trebuie sa reformeze legea electorala, cel mai probabil cu majoritate calificata, a spus Sobotka.

El a recunoscut ca aceasta situatie a afectat imaginea tarii, dar a subliniat ca este vorba de o "problema tehnica", acesta fiind motivul pentru care nu se pot desfasura alegerile. "Daca facem acest lucru in urma unui proces transparent demonstram ca avem un stat de drept aflat la nivel maxim", a insistat Sobotka.

La 9 septembrie, Ministerul de Interne austriac anuntase ca ia in calcul amanarea din motive tehnice a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. "Daca un esec evident in producerea plicurilor face imposibila desfasurarea normala a alegerilor, atunci este de datoria mea, in calitate de sef al celei mai inalte autoritati electorale, sa iau imediat in considerare o amanare" a scrutinului, a spus ministrul de interne austriac, Wolfgang Sobotka, intr-o declaratie difuzata vinerea trecuta pe e-mail si citata de Reuters.

Al doilea tur al prezidentialelor din Austria, desfasurat pe 22 mai, a fost invalidat in urma neregulilor la numararea voturilor prin corespondenta.

In aceasta etapa finala a scrutinului, s-au confruntat Norbert Hofer, candidatul extremei drepte, si Alexander Van der Bellen. Hofer a obtinut mai multe voturi in Austria, dar in final votul prin corespondenta a inclinat balanta in favoarea lui Van der Bellen, care a castigat alegerile la o diferenta de doar 0,6%.

Totusi, Curtea Constitutionala a admis plangerea privind existenta unor nereguli la votul prin corespondenta si a decis repetarea turului doi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri prezidentiale Austria amanate, #alegeri Austria amanate plicuri, #alegeri Austria amanate , #tari Europa