De la cititori: Krakenii din Olanda

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 09:27
2604 citiri
De la cititori: Krakenii din Olanda

Parlamentul olandez a ratificat, in martie, o lege care a intrat in vigoare pe data de 1 octombrie 2010, privind "ocuparea imobiliara ilegala", in mare parte practicata de strainii aciuati acolo.

Este vorba de "kraken" ("spargatori"), oameni care sparg imobilele neocupate, indiferent de felul lor si se "muta" in ele. Isi aduc o masa, un pat, o mica soba de gatit si-si "fac" un domiciliu in Olanda.

Aceasta practica a inceput imediat dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, cand mii de oameni locuiau pe strazi, din cauza bombardamentelor.

Populatia tarii a privit acest fenomen cu ingaduinta, iar guvernele, in mare majoritate liberale, au avut o atitudine neutra.

De aceea s-au permis, in Olanda, atatea vicii "legalizate": prostitutia, consumul de stupefiante in public etc. In ultimii ani insa, societatea olandeza a devenit mai putin toleranta. Bordelurile au inceput sa fie reglementate medical, fiind limitate la anumite cartiere, departe de zonele rezidentiale.

La fel, "cafenelele" care vindeau marijuana si hasis au fost inchise dace erau la o distanta mai mica de 2 kilometri de o scoala.

Acesti interlopi, "krakenii", nu discrimineaza deloc in ce priveste tipul cladirii. In Amsterdam, o cladire a unei circumscriptii de politie a ramas vacanta, dupa construirea unei structuri noi, in cartierul Westhaffen si s-a folosit ca magazie.

Krakenii au ocupat-o si au locuit in ea vreo zece luni, pana ce au fost descoperiti. Dupa ce primaria i-a dat in judecata, au mai continuat sa stea acolo, aproape doi ani, pana cand procesul a ajuns la prima faza.

Daca cu cateva decenii in urma judecatorii aveau un anumit nivel de simpatie pentru kraken, argumentand ca si asa cladirile stau goale, fiind nefolosite, "meritul social al cazarii nevoiasilor e superior intereselor celor ce fac speculatii imobiliare sau chiar al proprietarilor", in 2010 asa ceva nu se mai intalneste.

Primarii din Amsterdam, Haga si Amstel evalueaza numarul total de kraken, in municipalitatile lor, ca fiind mai mare de 25.000 de persoane.

Noua lege interzice paracticile karaken si da drept de cauza, din oficiu, proprietarului, in timp ce contravenientii sunt pasibili de un an de inchisoare.

Perioada de glorie

In anul 1980, ascensiunea la tron a reginei Beatrix a fost marcata de o multime de demonstratii sangeroase ale miilor de kraken care scandau: "Locuinte nu, incoronare nu!". Atunci a fost prima data, dupa 45 de ani, cand autoritatile au inceput sa examineze problema.

Prin 1990, Olanda a cunoscut o perioada infloritoare, cu mii de constructii noi, de toate felurile: magazii comerciale, birouri, pravalii si apartamente de locuit, care, dupa vreo opt ani au creat un imens "surplus imobiliar". A fost perioada de aur pentru kraken. Isi puteau alege unde voiau sa "locuiasca".

Primarul adjunct a capitalei olandeze, Johann Van Dalen, a propus convertirea cladirilor de birouri goale in apartamente cu chirie redusa, pentru cazarea acestor kraken.

Intrebat de un reporter daca nu a fost acesta si idealul krakenilor, primarul adjunct a raspuns: "Absolut nu! E o mare diferenta intre o chirie scazuta si o locuinta 'gratis', cum vor toti krakenii."

Adevarul e ca in comunitatea kraken se ascund multe persoane urmarite de Interpol, musulmani teroristi, traficanti de droguri ilegale, hoti si cersetori. Avantajul pe care il au in acest stil de viata este ca isi pot schimba frecvent domiciliul, care nu-i costa nimic, lasand politia mereu la cativa pasi in urma lor.

In aceste locuri, unde traiesc krakenii, ideologiile violente, de stanga, comunismul si anrhismul sunt rampante, dar publicul olandez nu mai are niciun fel de afectiune pentru ele.

Ce spun krakenii

In mai 2010, un proprietar de slepuri de transport a fost asasinat de un kraken "pentru ca era bogat". Aceasta crima a atras atentia presei din intreaga Europa. Interviurile luate acestor kraken ilustreaza niste dimensiuni stranii ale vietii moderne.

Un sofer de taxi din Romania a refuzat sa-si dea numele, spunand ca locuieste intr-o casa "parasita", impreuna cu fiica lui, care e studenta. "Neplatind chirie, pot economisi peste o mie de euro pe luna, traind chiar confortabil."

Un rrom din Ungaria, vecin de-al sau, si-a dat numele, fara jena, spunand ca are o "echipa de solicitatori" - cersetori) care frecventeaza locurile unde merg turistii straini, fiind capabil sa "economiseasca" peste zece mii de euro pe luna.

Un rus, care fusese marinar, traieste intr-o magazie goala, unde si-a aranjat o garsoniera, lucrand ca vopsitor si curatator de slepuri.

"Munca mea e sezonala. Iarna nu am de lucru. Faptul ca nu am de platit chirie e un avantaj enorm. Proprietarul cladirii incearca sa ma dea afara, dar va dura ani de zile pana ce procesul va ajunge la judecator..."

Presa semnaleaza si, uneori, guvernele actioneaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#chiriasi case abandonate, #case abandonate Olanda, #imigranti case Olanda , #tari Europa