"Fortareata Europa": Imigrantii ilegali costa contribuabilii din UE miliarde de euro

Joi, 18 Iunie 2015, ora 09:15
3326 citiri
"Fortareata Europa": Imigrantii ilegali costa contribuabilii din UE miliarde de euro
Foto: Ziare.com

Tarile Uniunii Europene au cheltuit 11,3 miliarde de euro cu incepere din 2000 pentru a-i repatria pe imigrantii ilegali si 1,6 miliarde de euro pentru a asigura protectia granitelor Europei, dezvaluie o ancheta realizata de un grup de jurnalisti europeni, publicata joi in 16 tari.

Ancheta este publicata intr-un moment in care se poarta discutii aprinse in randul UE cu privire la un plan de actiune pentru a intari lupta contra imigratiei clandestine si a primirii refugiatilor si solicitantilor de azil, relateaza AFP.

Statele membre sunt unanime pentru accelerarea repatrierii imigrantilor ilegali si divizate in ce priveste asistenta oferita Italiei si Greciei, doua tari ale caror sisteme de primire sunt sufocate de sosirea imigrantilor.

Criza imigrantilor in UE: Italia ameninta ca le face vize Schengen si le da drumul in Europa

Cum sa se organizeze repatrierea imigrantilor ilegali? Chestiunea este de mai multi ani punctul vulnerabil al politicilor europene in domeniul imigratiei.

"Rata repatrierii imigrantilor ilegali a fost de 33% in 2014", a subliniat marti comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos.

Or, statele membre cheltuiesc sume uriase pentru repatrierea lor: 11,3 miliarde de euro cu incepere din anul 2000, potrivit anchetei. Expulzarea unui imigrant costa in medie 4.000 de euro, din care jumatate sunt pentru transport.

La randul lor, imigrantii au platit 15,7 miliarde de euro pentru drumul spre Uniunea Europeana, precizeaza aceasta ancheta, prezentata ca rezultatul a sase luni de munca a 20 de jurnalisti, statisticieni si programatori din 16 tari europene.

Ungaria s-a saturat de imigranti: Ridica un gard inalt de-a lungul unei granite

In 2014, peste 600.000 de imigranti au cerut azil in Uniunea Europeana.

Din ianuarie pana in mai 2015, peste 100.000 de imigranti au traversat Marea Mediterana, iar 1.865 s-au inecat, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).

De asemenea, cetatenii europeni sunt nevoiti sa contribuie la finantarea protectiei frontierelor: 1,6 miliarde de euro cu incepere din 2000, principalii beneficiari fiind marile grupuri industriale specializate, ca Airbus, Finmeccanica si Thales, subliniaza ancheta.

Criza imigrantilor extracomunitari: Papa Francisc cere sa fie respectata demnitatea umana

Barierele de garduri instalate pentru a apara enclavele spaniole Ceuta si Melilla in Africa de Nord costa 10 milioane de euro anual pentru intretinerea lor, afirma documentul. Gardul de la granita dintre Grecia si Turcia ii costa in fiecare an peste sapte milioane de euro pe contribuabilii greci.

Cati imigranti extracomunitari ar urma sa primeasca Romania (Video)

Comisia Europeana contribuie la finantarea centrelor de primire a solicitantilor de azil si a masurilor de protectie a frontierelor.

Pentru perioada 2014-2020, in bugetul UE sunt prevazute 3,1 miliarde de euro pentru Fondul destinat azilului, migratiei si integrarii (AMIF), iar 3,8 miliarde de euro pentru Fondul pentru securitate (ISF), precizeaza Comisia.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#imigranti Africa Europa costuri, #imigranti ilegali UE , #tari Europa