Olanda cere sprijinul Romaniei - vezi de ce

Vineri, 23 Martie 2012, ora 10:49
4774 citiri
Olanda cere sprijinul Romaniei - vezi de ce
Foto: Arhiva

Olanda a creat un centru de reclamatii impotriva agentiilor de recrutare de rea-credinta, unde oricine poate reclama anumite practici incorecte din domeniul recrutarii de personal, inclusiv cetatenii romani care locuiesc si muncesc aici.

Cetatenii si firmele care semnaleaza nereguli legate de agentiile de recrutare pot apela, incepand din 14 martie, un numar de telefon special, au explicat oficiali din cadrul Ambasadei Olandei la Bucuresti.

Un deputat olandez a demisionat din PVV, in spirit de solidaritate cu romanii

Centrului de reclamatii impotriva agentiilor de recrutare de rea-credinta i se pot adresa atat potentiale victime si apartinatorii acestora, cat si firmele de buna credinta care doresc sa reclame anumite practici incorecte din domeniul recrutarii de personal.

"Oricine traieste si lucreaza in Olanda, indiferent de nationalitate, poate reclama la acest centru practicile incorecte ale unor agentii de recrutare", a explicat Ambasada Olandei, adaugand ca nici autoritatile romane, nici alte institutii din tara noastra nu au fost anuntate de infiintarea acestui centru.

Intr-o scrisoare adresata Camerei Deputatilor din Olanda, ministrul Afacerilor Sociale, Henk Kamp, a anuntat crearea acestui centru si a prezentat o actiune extinsa cu o multitudine de masuri prin care intentioneaza eliminarea de pe piata in doi ani a tuturor agentiilor de recrutare de rea-credinta.

Cetatenii pot contacta centrul de reclamatii sunand gratuit la numarul de telefon 0800-5151, prin posta sau accesand adresa de Internet. Reclamatiile pot fi si anonime.

"In ciuda tuturor eforturilor care s-au depus, birourile de rea-credinta pentru plasarea temporara a fortei de munca continua sa dea nastere multor probleme. Acestea dobandesc castiguri mari in dauna administratiei publice si a birourilor de buna-credinta si abuzeaza de angajatii lor. In acest scop se folosesc adesea racolatori, intermediari de rea-credinta si constructii transfrontaliere.

Modul lor de a actiona merge adesea mana in mana cu angajari ilegale, cu fraudarea impozitelor si a cotizatiilor, precum si cu plata insuficienta. Cabinetul nu doreste sa permita ca functionarea pietei muncii sa fie astfel perturbata si ca agentiile de buna-credinta pentru plasarea temporara a fortei de munca sa fie scoase de pe piata prin concurenta neloiala", se arata in scrisoarea ministrului Kemp.

Tot in lupta impotriva agentiilor de rea-credinta, ministrul Afacerilor Sociale pregateste doua proiecte de lege.

"Pana la data de 31 decembrie 2013, prin proiectul AMU, vreau sa lovesc in structurile de rea-credinta din bransa plasarii temporare a fortei de munca. Pentru aceasta, coooperarea este cruciala si colaborez cu colegii mei din cadrul Ministerului de Finante, Ministerului Sigurantei si Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne si al Relatiilor cu Teritoriile Transmarine si al Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, in mod expres, implic in acest demers si parti private", spune Henk Kemp.

In plus, in cadrul Inspectiei Ministerului Afacerilor Sociale si al Ocuparii Fortei de Munca s-a infiintat o echipa speciala pentru mentinerea ordinii, alcatuita din 12 inspectori si investigatori care au fost complet eliberati de alte sarcini pentru a lua masuri impotriva agentiilor de plasament de rea-credinta.

Cooperare transfrontaliera va fi si ea intarita prin acest proiect. "Cu acest proiect intentionez sa consolidez si cooperarea internationala. Acest lucru are loc, de exemplu, prin intermediul biroului de legatura care a fost deschis in cadrul Directivei pentru detasare la nivelul Inspectiei Ministerului Afacerilor Sociale si al Ocuparii Fortei de Munca. Prin intermediul acestui birou, Inspectia Ministerului Afacerilor Sociale si al Ocuparii Fortei de Munca face schimb de informatii cu alte state membre.

Astfel sunt luate masuri impotriva angajatorilor care prin munca (temporara) transfrontaliera incalca legislatia si reglementarile. Initiative recente vizeaza cooperarea dintre Inspectia Ministerului Afacerilor Sociale si al Ocuparii Fortei de Munca si autoritati judiciare din Bulgaria prin constituirea unui JointInvestigation Team (JIT). In acest scop se lucreaza impreuna cu Europol.

De asemenea, au fost incheiate diverse acorduri de cooperare, cum ar fi cel cu autoritatile flamande cu care am semnat recent un Memorandum of Understanding (MoU). Cooperarea transfrontaliera este necesara datorita originii victimelor si a infractorilor si pentru a putea stopa avantaje dobandite in mod ilicit", se mai arata in scrisoare catre deputati a ministrului Kemp.

Bodu cere Guvernului olandez sa izoleze Partidul Libertatii: "Asa a inceput si Hitler"

"E de la sine inteles ca nu putem permite ca functionarea pietei de munca sa fie perturbata de agentiile de recrutare de rea-credinta, ca oamenii sa fie exploatati si platiti insuficient, ca impozitele si cotizatiile sa nu fie platite si ca angajatorii de buna-credinta sa fie scosi de pe piata din cauza concurentei neloiale. Lucrez impreuna cu toti partenerii publici si privati pentru a atinge rezultatele necesare", spune in incheiere ministrul Afacerilor Sociale.

Olanda nu si-a deschis piata muncii pentru romani si bulgari. Cetatenii din cele doua tari au o anumita "cota" repartizata pentru permise de munca ce li se pot elibera pentru anumite tipuri de slujbe, in general sezoniere - cules de fructe si legume.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Olanda sprijin Romania agentii recrutare, #romani Olanda agentii recrutare, #Olanda agentii recrutare rea credinta, #centru recrutare practici incorecte , #tari Europa
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Nu am vazut in articol nici o fraza care sa aiba legatura cu titlul!