Premier european, ironizat pentru ca nu cunoaste bine limba tarii sale - ministrii au chemat preotii

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 17:55
4147 citiri
Premier european, ironizat pentru ca nu cunoaste bine limba tarii sale - ministrii au chemat preotii
Foto: Ziare.com

Desi o regula nescrisa spune ca un guvern proaspat instalat are dreptul la un ragaz de o suta de zile inainte de a i se critica primele masuri, umorul croatilor nu scuteste de ironii executivul de dreapta instalat vineri, condus de un premier tehnocrat care insa are probleme cu limba croata si ai carui ministri au chemat preoti sa le binecuvanteze noile birouri.

"Turistii straini fug din Croatia. Le e frica sa nu fie numiti prim-ministri", este gluma distribuita pe retelele de socializare cu referire la premierul Tihomir Oreskovic, in varsta de 49 de ani, care si-a trait cea mai mare parte a vietii in strainatate si prin urmare se exprima cu dificultate in limba tarii sale natale, comenteaza marti agentia EFE.

De fapt, el a trait numai doi ani in Croatia, si acestia cand era mic copil, atunci cand a plecat impreuna cu familia sa in Canada, unde si-a construit o cariera de succes in industria farmaceutica.

Insa pana cu cateva saptamani in urma, Tihomir Oreskovic era total necunoscut in Croatia. Dupa ce alianta de centru-dreapta ce a castigat alegerile legislative l-a insarcinat sa formeze guvernul, in primul sau mesaj public a promis sa slujeasca "cladirile" croate, confundand doi termeni din limba croata care pentru un strain pot parea asemanatoare, respectiv "gradjani" (cetateni) si "gradjevine" (cladiri).

"Cladirile croate cer alegeri anticipate", a fost replica hazlie pe care el a primit-o a doua zi scrisa cu vopsea pe cladiri din capitala Zagreb. La randul sau, un portal satiric a publicat un anunt ce mentioneaza ca noul executiv are nevoie sa angajeze multi traducatori, intrucat premierul nu stie limba croata, iar putini dintre ministrii sai vorbesc engleza.

Intre timp, pe retelele de socializare au aparut tot mai multe comentarii despre noul guvern si noul premier, care, pe langa problemele de limba, pare nici sa nu stie foarte multe despre Croatia. Un filmulet in care un chitarist il parodiaza pe Oreskovic cu un cantec ce amesteca croata cu engleza si promite aducerea prosperitatii canadiene in Croatia are deja aproape 200.000 de distribuiri pe Facebook.

Un alt material satiric face referire la anuntul noului ministru al veteranilor de razboi, ultranationalistul Mijo Crnoja, privind crearea unui registru al "agresorilor Croatiei" si inca unul al "tradatorilor de tara".

In primul se vor regasi sarbii care au luptat impotriva croatilor in razboiul de la inceputul anilor '90, dar in al doilea nu este clar cine va figura. Totusi, circa 7.000 de croati s-au inscris voluntar pe internet intr-un "registru al tradatorilor", recunoscand ca au prieteni sarbi ori ca urmaresc partidele jucatorului de tenis sarb Novak Djokovic.

Dar si faptul ca aproape toti membrii guvernului sunt catolici practicanti si multi dintre ei au chemat preoti sa le binecuvanteze noile birouri este un alt subiect de glume, pe internet aparand montaje foto in care parlamentul si sediul guvernului apar transformate in biserici si altare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Tihomir Oreskovic premier Croatia, #premier croat limba nationala, #nou premier Croatia , #tari Europa