Comisia Europeana: Eliminarea vizelor pentru turci creste riscul de atacuri teroriste

Marti, 17 Mai 2016, ora 12:24
2910 citiri
Comisia Europeana: Eliminarea vizelor pentru turci creste riscul de atacuri teroriste
Foto: Ziare.com

Tarile Europei vor fi mai amenintate de atacuri teroriste ca urmare a eliminarii vizelor de calatorie pentru turci in spatiul Schengen, in cadrul controversatului acord al Uniunii Europene cu Turcia, care trebuie in schimb sa gestioneze fluxul de refugiati care nu primesc azil in UE.

Un raport al Comisiei Europene arata ca, odata ce cetatenii turci vor putea calatori fara vize in spatiul Schengen, imigranti ilegali, dar si teroristi si membri ai gruparilor de crima organizata s-ar putea orienta catre obtinerea de pasapoarte turcesti pentru a intra in Europa.

Astfel, intreaga mafie a traficantilor de droguri, femei fortate sa se prostitueze, refugiati si arme s-ar putea "extinde teritorial in Uniunea Europeana", potrivit raportului citat de The Telegraph.

In acelasi timp, fostul sef al serviciului secret britanic MI6, Richard Dearlove, a comparat decizia UE de a modifica regimul vizelor pentru Turcia, cu "a stoca benzina langa un foc".

El a avertizat ca milioane de imigranti ar putea ajunge in Europa in urmatorii ani, iar daca UE "nu isi poate coordona eforturile pentru a ii convinge pe majoritatea cetatenilor sai ca poate recapata controlul asupra acestei crize, atunci va fi la mila unei revolte populiste, care deja se pregateste".

Turcia ameninta: Daca regimul vizelor nu va fi liberalizat pana in iunie, nu vom onora acordul cu UE privind migratia

In cadrul acordului UE - Turcia incheiat in martie, cea din urma se obliga sa primeasca inapoi refugiatii care ajung in UE, dar nu primesc sau nici nu cer azil. In schimb, Turcia ar urma sa primeasca 3 miliarde de euro, sa beneficieze de accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE si de liberalizarea vizelor, daca sunt indeplinite anumite conditii si adoptate reforme contra terorismului si coruptiei.

Acord crucial in criza refugiatilor: UE si Turcia s-au inteles, de luni se schimba foaia pentru migranti (Video)

Astfel, cei 75 de milioane de cetateni ai Turciei vor avea dreptul, de la sfarsitul lunii iunie, sa intre in spatiul Schengen pentru sederi de pana la trei luni la fiecare calatorie, numai cu pasapoarte biometrice.

Planurile Bruxelles-ului: Turcia scapa de vize daca ne scapa de imigranti

Autoritatile turce s-au angajat sa asigure formare deontologica si impotriva coruptiei functionarilor care se ocupa de emiterea pasapoartelor si a documentelor care atesta cetatenia, prevenindu-i totodata ca vor fi cautati de teroristi.

Comisia Europeana a mai propus recent liberalizarea vizelor si pentru Kosovo, Ucraina si Georgia, tari macinate de crima organizata.

Aceste acorduri ar inlatura actuala practica de a stoca amprentele celor care calatoresc cu viza in Europa intr-o baza de date comuna care poate fi consultata de expertii antiterorism.

Din Kosovo au plecat pana la 300 de luptatori in Siria si Irak, cei mai multi din Europa raportat la numarul de locuitori ai tarii, arata un alt raport, remarcandu-se ca autoritatile de aici nu au dotarile corespunzatoare pentru interceptarea potentialilor teroristi. Prin liberalizarea vizelor, si acestia ar putea intra in UE dupa ce se intorc din zonele de conflict unde au aderat la grupari teroriste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#eliminare vize Turcia terorism , #UE