Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Juncker critica unele tari UE, inclusiv Romania, si spune ca natiunile risca sa dispara

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 20:33
11349 citiri
Juncker critica unele tari UE, inclusiv Romania, si spune ca natiunile risca sa dispara
Foto: Twitter/Jean-Claude Juncker

Natiunile europene risca sa dispara din cauza problemelor demografice si a scaderii influentei economice, daca nu vor ramane in cadrul Uniunii Europene, avertizeaza Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

El a denuntat euroscepticismul populist si a criticat tarile care au refuzat cotele de refugiati, inclusiv Romania.

Influenta economica si demografica a natiunilor europene se diminueaza in lume, astfel ca tarile risca sa dispara cu timpul, daca nu sunt solidare in cadrul Uniunii Europene, a declarat vineri Jean-Claude Juncker, in cadrul unui eveniment de celebrare a semnarii Tratatului de la Maastricht.

El a atras atentia ca, in urmatorii zece ani, cota Europei in economia mondiala risca sa scada la nivelul de 15%, de la 25% in prezent.

In 20 de ani, nicio tara europeana nu ar mai fi in cadrul Grupului statelor puternic industrializate (G7), explica Juncker, citat de Reuters.

La inceputul secolului 20, europenii reprezentau 20% din omenire, dar acum sunt doar 5-7%, cu riscul ca spre sfarsitul secolului 21 sa se ajunga la 4%.

"In acest context, cei care cred ca a venit momentul deconstructiei, a faramitarii Europei se insala in totalitae. Nu vom putea exista ca natiuni individuale in afara Uniunii Europene", a argumentat Juncker.

Presedintele Comisiei Europene s-a referit la ascensiunea retoricii anti-UE in Europa, culminand cu referendumul britanic pro-Brexit si cu cresterea popularitatii miscarilor nationaliste si populiste in Franta, Italia, Polonia, Ungaria si in alte tari.

Donald Trump castiga! Populismul devine politica oficiala a lumii libere

Juncker a remarcat ca, in contextul crizei imigratiei extracomunitare, atitudinea anumitor tari a erodat ideea UE de comunitate axata pe reguli comune.

Acest lucru se intampla pentru ca unele state au refuzat acceptarea cotelor de distribuire a refugiatilor stabilite de Comisia Europeana, a amintit Juncker.

"Este o situatie noua. Pentru prima data in istoria europeana postbelica, nu aplica toate tarile reglementarile convenite. Acest lucru este incompatibil cu principiul fundamental ca Uniunea Europeana este un sistem bazat pe reguli", a spus Juncker.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, in septembrie 2015, sa distribuie pe baza de cote 160.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in spatiul UE.

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata. Dupa atentatele comise la Paris in noiembrie 2015, Polonia a semnalat ca nu va mai primi refugiati.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Juncker tari iesire UE, #avertisment Juncker iesire UE , #UE