Propaganda rusa, principala sursa a dezinformarii in Europa. UE ia masuri impotriva stirilor false care influenteaza alegerile

Joi, 10 Octombrie 2019, ora 17:45
4442 citiri
Propaganda rusa, principala sursa a dezinformarii in Europa. UE ia masuri impotriva stirilor false care influenteaza alegerile
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Parlamentul European avertizeaza ca imixtiunea straina in alegeri ameninta serios societatile europene democratice in favoarea fortelor antieuropene, de extrema dreapta si populiste.

Eurodeputatii avertizeaza ca incercarile de influentare a proceselor decizionale in UE pun in pericol societatile democratice europene, intr-o rezolutie adoptata joi cu 469 de voturi pentru, 143 impotriva si 47 de abtineri, se arata intr-un comunicat de presa al PE.

Parlamentul european subliniaza faptul ca interferenta externa poate imbraca o multime de forme, de la campanii de dezinformare pe platformele de comunicare sociala, la atacuri cibernetice care vizeaza infrastructura critica aferenta alegerilor sau sprijinul financiar direct si indirect acordat partidelor politice inaintea majoritatii alegerilor nationale si a celor europene.

O mare parte a acestor interferente sunt in beneficiul candidatilor anti-UE, extremisti si populisti.

Chiar daca statele membre au interzis total sau partial donatiile straine catre partidele si candidatii politici, actorii straini gasesc modalitati de a le eluda, se adauga in textul rezolutiei, mentionandu-se cazurile Frontului National din Franta si acuzatiile din presa referitoare la FPO din Austria, Lega din Italia si Leave.eu in Marea Britanie.

Crestere semnificativa a propagandei ruse

Deputatii sunt profund ingrijorati fata de "natura extrem de periculoasa a propagandei ruse", care este principala sursa de dezinformare in Europa si care s-a dublat incepand cu ianuarie 2019 (998 de cazuri) fata de 2018 (434 de cazuri).

Deputatii condamna de asemenea in mod ferm "actiunile agresive" ale actorilor statali si nestatali din tari terte care urmaresc sa submineze suveranitatea tarilor in curs de aderare la UE din Balcanii de Vest si din tarile Parteneriatului estic.

Lupta cu dezinformarea trebuie sa prinda puteri

PE cere o transformare a grupului operativ East StratCom intr-o structura permanenta cu finantare mult mai puternica. Companiile de internet si platformele de comunicare sociala trebuie de asemenea sa coopereze in acest scop, fara a submina libertatea de exprimare, si ar trebui ca UE sa dezvolte un cadru juridic care sa trateze amenintarile hibride.

Uniunea Europeana se ocupa in mod activ de dezinformare din 2015, cand grupul operativ East StratCom a fost infiintat in cadrul Serviciului European de Actiune Externa pentru a comunica in mod eficient politicile UE fata de vecinatatea sa estica.

In octombrie 2018, inainte de alegerile europene, Codul de practica a fost semnat de catre Facebook, Google, Twitter si Mozilla, apoi si de Microsoft in 2019, prin care aceste companii au convenit, in mod voluntar, asupra unor standarde de auto-reglementare pentru combaterea dezinformarii.

In decembrie 2018, Comisia Europeana a publicat un Plan de actiune impotriva dezinformarii.

Inainte de sfarsitul anului 2020, peste 50 de alegeri prezidentiale, nationale, locale sau regionale vor fi organizate in statele membre, se mai arata in comunicatul de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fake cu Zelenski arestat, distribuit pe rețelele de socializare: ”Este transferat acum la închisoarea Delfinul Negru”
Fake cu Zelenski arestat, distribuit pe rețelele de socializare: ”Este transferat acum la închisoarea Delfinul Negru”
O știre falsă cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care ar fi fost arestat se răspândește în mediul online. Pozele îl prezintă pe Zelenski în timp ce ar fi înregistrat la...
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
#stiri false, #fake news, #propaganda rusa , #UE