Propunere la varful UE: Comisia Europeana sa fie inlocuita cu un guvern european (Video)

Duminica, 03 Iulie 2016, ora 20:14
8193 citiri
Propunere la varful UE: Comisia Europeana sa fie inlocuita cu un guvern european (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatul referendumului istoric din Marea Britanie, in care britanicii au votat sa iasa din blocul comunitar, este un moment de cumpana pentru intreaga Europa. Acum, la varful Uniunii Europene se propune inlocuirea Comisiei Europene cu un guvern european.

Ideea e fost lansata de presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, intr-un editorial in cotidianul german Frankfurter Allgemeiner, care urmeza sa fie publicat integral luni.

Schultz propune inlocuirea actualei Comisii Europene cu un guvern european, care va fi controlat de un parlament bicameral: una dintre Camere ar urma sa fie actualul Parlament European, iar cealalta ar fi alcatuita din reprezentanti ai guvernelor statelor membre UE.

Presedintele PE isi justifica initiativa spunand ca o astfel de schema este mai cunoscuta de cetatenii europeni, pentru ca oarecum similar sunt luate si deciziile in tarile membre UE. Schulz crede ca o astfel de structura ar inseamna o Uniune Europeana mai transparenta.

Liderul UE mai considera ca in acest mod nemultumirile cetatenilor nu vor mai fi indreptate catre Uniunea Europeana in ansamblul ei, intrucat li s-ar oferi posibilitatea sa inlocuiasca la urne guvernul european.

El mentioneaza in articol ca una dintre problemele UE din prezent este ca cetatenii nu stiu exact ce face aceasta Uniune si uneori ea este acuzata de probleme care isi au originea in deciziile luate de statele membre.

Uniunea Europeana, mai noteaza presedintele PE, trebuie sa se concentreze pe problemele ce nu pot fi rezolvate individual de statele membre si in acelasi timp sa nu se amestece in acele chestiuni care pot fi solutionate la nivel regional sau national.

Dupa votul pentru iesirea din UE dat in majoritate de cetatenii Marii Britanii s-au ridicat semne de intrebare legate de viitorul blocului comunitar.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#guvern european, #propunere guvern ue, #inlocuire comisia europeana , #UE
Comentarii