Sase zone din Romania, pe lista celor mai sarace 20 de regiuni din UE

Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:46
19070 citiri
Sase zone din Romania, pe lista celor mai sarace 20 de regiuni din UE
Foto: Arhiva

Romania este prezenta cu sase regiuni, aproape toata tara, cu exceptia Bucuresti-Ilfov, in clasamentul celor mai sarace 20 de zone din UE. De altfel, Romania si Bulgaria sunt recunoscute ca fiind cele mai sarace state din UE.

Cea mai saraca regiune din UE este Severozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe locuitor (calculat la paritatea puterii de cumparare) de 28% din media comunitara la nivelul anului 2008, conform Mediafax, care citeaza un comunicat Eurostat.

Pe locul al doilea este Nord-Est Romania, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, unde puterea de cumparare este de 29% din media UE.

Urmeaza trei regiuni din Bulgaria, iar pe locul al saselea se plaseaza Sud-Vest Oltenia, adica judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea, cu 36%.

Oltenia a urcat in topul regiunilor sarace in statistica data publicitatii joi, puterea de cumparare devenind mai scazuta decat in regiunea bulgara Severoiztochen.

Sud-Estul Romaniei (Braila, Buzau, Galati, Tulcea, Constanta si Vrancea) stationeaza pe locul opt.

Cea mai saraca zona din Polonia este pe locul al noualea, cu 39% din puterea de cumparare medie din UE, devansata de Sud-Muntenia, adica de judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.

Eszak-Magyaroszag este cea mai saraca regiune din Ungaria, pe locul 12 in clasamentul Eurostat, cu 40% din puterea de cumparare medie din UE.

Pe locul al 15-lea se regaseste din nou o regiune din Romania, cea de Nord-Vest, adica judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj.

Zona de Centru, adica judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, este cea mai bogata regiune din Romania, cu exceptia Bucuresti-Ilfov, ocupand locul 19.

Bogatii din UJE

Cea mai bogata regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde puterea de cumparare reprezinta 343% fata de media UE. Urmeaza Luxembourg, cu 279% si Bruxelles, cu 216%.

Praga este cel mai bogat oras din zona statelor foste comuniste, ocupand locul al saselea in UE cu 172% din puterea medie de cumparare, peste Stockholm si Viena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#regiuni sarace UE, #saracie Romania, #putere cumparare UE, #regiuni sarace Romania UE, #raport Eurostat saracie UE , #UE