Summit european la Bruxelles, saptamana viitoare - criza migratiei va domina agenda intalnirii

Autor: Dana Cotoara - corespondent Ziare.com la Bruxelles
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 21:08
2442 citiri
Summit european la Bruxelles, saptamana viitoare - criza migratiei va domina agenda intalnirii
Foto: Ziare.com

Actuala criza a migratiei va domina agenda viitorului summit european de saptamana viitoare de la Bruxelles.

Cel putin asa reiese din proiectul modest al concluziilor adoptat, vineri, de ambasadorii UE, document obtinut de Ziare.com de la surse din Consiliul European.

Tara care primeste imigranti doar pentru 5 ani, apoi ii trimite inapoi

In ceea ce priveste situatia din Siria, draftul contine doar o referire scurta la subiect, semn ca acesta se afla pe agenda discutiilor si va fi abordat atat in reuniunea ministrilor de Externe de luni, cat si la summitul din 15-16 octombrie. De altfel, dintr-o nota de informare primita de la surse europene, reiese ca, luni, 12 octombrie 2015, ministrii de Externe vor avea un schimb de opinii cuprinzator privind modalitatea de sprijinire a initiativei Reprezentantului Special al SGONU pentru Siria, Staffan De Mistura.

Razboi in Siria: Rusia a bombardat 60 de obiective ale Statului Islamic si a ucis doi comandanti

In privinta migratiei, sefii de stat si de guvern urmeaza sa dea mana libera Frontex pentru a prelua centrul operational privind gestionarea crizei refugiatilor.

Criza imigrantilor: Cum ii asteapta Franta si Germania pe refugiati

Liderii europeni se vor concentra pe acordarea de puteri sporite Frontex-ului - Agentia Europeana pentru Managementul Operational al Frontierelor Externe ale Uniunii Europene - in ceea ce priveste coordonarea operatiunilor care tin de identificarea, inregistrarea si amprentarea migrantilor aflati deja pe teritoriul european, dar si in politica de returnare a celor care nu corespund criteriilor europene de acordare a statutului de azilant.

Documentul insista pe faptul ca Europa trebuie sa faca "presiuni" pentru a convinge statele din zonele din care vin imigrantii sa accepte un document de calatorie european pentru cei care nu indeplinesc criteriile de acordare a azilului in Uniunea Europeana pentru a facilita returnarea cat mai rapida a acestora in statele de origine.

Criza imigrantilor: Cati au intrat ilegal in Europa, de la inceputul anului

De fapt, acesta este subiectul pe care se insista cel mai mult in concluziile adoptate de ambasadorii UE - urgentarea procesului de locare a migrantilor in urma mecanismului cotelor de repartizare adoptate deja in septembrie si a planului de returnare a celor care nu indeplinesc conditiile de a ramane pe teritoriul UE.

Reuniune importanta la nivelul UE: Se pregateste arestarea imigrantilor ilegali

Proiectul de concluzii mentioneaza dezvoltarea mecanismului de control unic al frontierelor Uniunii Europene, tot sub coordonarea Frontex, pentru actiuni imediate in zonele in care este nevoie imediata de interventie. Documentul incurajeaza totodata initiativa Comisiei Europene de a pune la punct un pachet de masuri imediate pentru controlul granitelor externe. Pentru acest subiect, sursele europene nu au dorit sa ne ofere un punct de vedere.

Sefii de stat si de guvern se vor concentra de asemenea pe cooperarea cu Turcia si pe planul de cooperare propus saptamana aceasta de Comisia Europeana dupa vizita la Bruxelles a presedintelui Recep Tayip Erdogan.

Comisia Europeana vrea ca Uniunea Europeana sa aloce inca un miliard de euro pentru a sustine statele din Orient care gazduiesc deja milioane de refugiati, intre care si Turcia pe teritoriul careia se afla deja 2,5 miliane de oameni.

Planul pus la puct de Executivul european se concentreaza pe masuri care sa duca la stoparea migratiei spre Turcia pentru a tine sub control fluxul de migranti care parasesc taberele de refugiati si se indreapta catre Uniunea Europeana. Poate cel mai important punct din documentul Comisiei este acela prin care se doreste Intensificarea operatiunior de cautare si salvare a celor aflati pe mare si care doresc sa ajunga in insulele grecesti si italiene.

In afara migratiei, sefii de stat si de guvern vor mai discuta chestiuni economice, summitul din octombrie fiind traditional dedicat acestora, urmand de asemenea sa fie informati si despre ultimele detalii legate de un posibil referendum in Marea Britanie privind ramanerea sau iesirea din Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#summit imigranti Bruxelles, #summit european Bruxelles octombrie, #summit european Siria , #UE