UE avertizeaza 5 tari balcanice in privinta reintroducerii vizelor

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 23:54
8330 citiri
UE avertizeaza 5 tari balcanice in privinta reintroducerii vizelor

Comisia Europeana a avertizat, luni, mai multe tari din Balcanii de Vest in privinta unei reintroduceri a vizelor, pentru a lupta impotriva solicitarilor de azil abuzive prezentate de cetatenii acestora la sosirea in statele membre UE.

Sase tari UE - Germania, Austria, Belgia, Franta, Luxemburg si Olanda - au cerut posibilitatea introducerii obiligativitatii vizelor pentru Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania si fosta republica iugoslava Macedonia pentru a protesta fata de o crestere considerabila a cererilor de azil nefondate inaintate de cetatenii acestor tari.

"Am primit o scrisoare semnata de ministrii de Interne din sase state membre - pentru a cere un acord cat mai rapid posibil in privinta unei clauze de salvgardare care sa permita reintroducerea vizelor in caz de incalcari grave", a anuntat Michele Cercone, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom (foto).

Aceasta cerere va fi discutata la viitoarea reuniune a ministrilor de Interne din cadrul UE la 25 octombrie la Luxemburg, a precizat purtatorul de cuvant.

"Situatia este ingrijoratoare", a recunoscut el. "Marea majoritate a cererilor de azil prezentate nu sunt fondate si aduc prejudicii, deoarece supraincarca serviciile care examineaza cererile in statele care s-au plans", a explicat el.

Prea multe cereri de azil

Normele in materie de azil impun ca toate cererile sa fie examinate individual, a subliniat Michele Cercone.

Aproape 5.000 de cereri de azil au fost depuse in Germania de cetatenii celor cinci tari vizate de la inceputul anului 2012, a precizat purtatorul de cuvant.

Posibilitatea de a merge in UE fara vize "implica responsabilitati pentru autoritatile si cetatenii acestor tari", a avertizat purtatorul de cuvant al lui Malmstrom.

"Este important ca autoritatile din aceste tari sa actioneze si sa ia masuri dure, deoarece, daca aceasta problema nu este rezolvata rapid, exista un risc de a plati consecintele", a insistat el.

Aceasta situatie dureaza de la ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii acestor cinci tari in 2010. Malmstrom a intervenit in mai multe randuri, dar fara rezultat.

Germania a vizat in special cetatenii sarbi si macedoneni. "Afluxul masiv de cetateni sarbi si macedoneni trebuie sa fie stopat imediat", a afirmat vineri ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Secretarul de stat belgian pentru Azil si Imigratie, Maggie De Block, a mers la Belgrad saptamana trecuta pentru a le cere cetatenilor sarbi, in special minoritatilor roma si albaneza care locuiesc in sudul Serbiei, sa nu mai ceara azil in Belgia.

"Nu am primit o cerere concreta de reintroducere a vizelor", a declarat purtatorul de cuvant al lui Malmstrom. Dar o clauza de salvgardare este in curs intre guverne si Parlamentul UE.

"Daca aceasta face obiectul unui acord, un stat va putea notifica o situatie de urgenta si cere aplicarea acestei clauze pentru a suspenda scutirea de vize. Comisia va evalua aceasta cerere si va prezenta o propunere care va trebui aprobata de state cu majoritate calificata", a explicat Michele Cercone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#tari Balcani reintroducere vize, #tari Balcani vize UE, #reintroducere vize Cecilia Malmstrom, #tari vize UE Cecilia Malmstrom , #UE