Cazul "KGBela" si implicatiile lui in Europa

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 16:20
4713 citiri
Cazul "KGBela" si implicatiile lui in Europa

Un scandal a zguduit scena politica de la Budapesta cu putin timp inainte de alegerile europarlamentare: Guvernul Orban a cerut Parlamentului European ridicarea imunitatii eurodeputatului Jobbik Bela Kovacs sub acuzatia de spionaj in favoarea Rusiei. Ce se ascunde in spatele solicitarii premierului maghiar?

Intr-un comentariu publicat de Foreign Affairs sunt trecute in revista acuzatiile grave care i s-au adus lui Bela Kovacs in prag de alegeri europarlamentare si se arata ca este binecunoscut faptul ca Rusia a sprijinit in aceste alegeri partidele eurosceptice, de extrema stanga sau de extrema dreapta cu scopul de a influenta si chiar submina autoritatea Uniunii Europene.

Unul dintre ele este Jobbik, al doilea mare partid din Ungaria, ai carui suporteri poarta uniforme de tip nazist, au o retorica antisemita si se tem ca Israelul doreste "colonizarea" Ungariei, se arata in comentariul citat. Iar orientarea lui catre Rusia a fost la vedere inca din 2010, cand liderii sai promovau bunele relatii cu "o Rusie tot mai influenta", lucru considerat de o importanta vitala. De asemenea, in mai 2013, liderul Jobbik, Vona Gabor, a caracterizat Rusia, in comparatie cu "perfida" Uniune Europeana, drept "gardian al mostenirii europene".

Bela Kovacs, numit in presa maghiara "KGBela", are legaturi stranse cu Rusia, despre care s-a scris destul de mult. Printre altele, el a fost unul dintre suporterii vocali ai Rusiei in timpul crizei din Crimeea, fiind si observator international la referendumul in baza caruia s-a facut anexarea peninsulei.

Daca acuzatiile la adresa lui Kovacs nu au mirat pe nimeni, surprinzator a fost momentul in care au fost lansate acuzatiile la adresa lui - pe 15 mai, cu doar 10 zile inainte de europarlamentare, prin intermediul unui ziar care are stranse legaturi cu Guvernul Orban. Au urmat dezbateri in Parlament, ascunse de ochii publicului, si solicitarea de ridicare a imunitatii adresata Bruxelles-ului.

Comentatorii de la Foreign Office spun ca aceasta actiune a mai ridicat din presiunea ce statea pe umerii administratiei Orban dupa masurile controversate adoptate in ultimii ani si deseori criticate de partenerii externi. Scopul a fost atins - Jobbik a obtinut doar 15%, dupa ce la alegerile parlamentare de la inceputul lunii aprilie scosese 21%. Principalul beneficiar a fost Fidesz, partidul lui Viktor Orban.

Ce trebuie sa inteleaga Bruxelles-ul

Desi scandalul pare o afacere interna, implicatiile lui depasesc granitele Ungariei, ridicand semne de intrebare cu privire la cat de adanc au reusit serviciiile de securitate rusesti sa penetreze institutiile europene si sa influenteze politica Uniunii Europene ca intreg, se mai arata in comentariul Foreign Office, in care este subliniat faptul ca "de la arestarea Annei Chapman si a altor 9 spioni rusi la New York, in 2010, a devenit limpede ca Rusia desfasoara operatiuni extinse in Occident".

"Este chiar mai activa in fostii sai sateliti, cautand sa obtina informatii despre interesele de securitate si de business ale Vestului, despre politicile guvernamentale, si incercand sa influenteze opinia publica. Lidove Noviny, un ziar important din Cehia, a publicat recent un articol in care se arata ca serviciile rusesti au platit grupuri civice ca sa se opuna amplasarii scutului antiracheta pe teritoriul Cehiei, inainte ca administratia Obama sa renunte la acest proiect", mai scrie sursa citata.

Semnatarii articolului spun ca este suprinzatoare atitudinea guvernului Orban in cazul Kovacs, in conditiile in care, in ultimii ani, acesta a devenit evident pro-rus. Ei reamintesc faptul ca, in 2013, guvernul de la Budapesta a semnat un acord controversat cu Rusia pentru finantarea si constructia a doua reactoare nucleare in centrul Ungariei. De asemenea, la inceputul conflictului din Ucraina, presa maghiara apropiata de guvernul Orban a facut propaganda in sprijinul pozitiei Rusiei, iar Viktor Orban insusi a reactionat cu lentoare in privinta anexarii Crimeii, in contrast vadit cu atitudinea sa din 2008, cand a condamnat "politica imperiala cruda" dusa de Rusia pentru ocuparea Georgiei.

Cazul lui Victor Orban este unul clasic de pendulare, acesta nedorind sa se aplece nici in fata Vestului, nici a Rusiei, dar cautand loc de manevra in jurul amandurora. Ungaria este importanta pentru Rusia, deoarece este un punct cheie de stopare a proiectului South Stream, dar in acelasi timp Ungaria este vitala pentru Uniunea Europeana, pentru ca este unul dintre cei mai noi membri (din 2004), iar orientarea ei catre Rusia ar demoraliza intreaga uniune, dupa ce Bruxelles-ul s-a dovedit incapabil sa controleze derapajele de la democratie ale guvernului Orban, mai scrie sursa citata.

In concluzie, autorii articolului spun ca scandalul "KGBela" ar trebui sa puna pe ganduri Bruxelles-ul si sa il faca sa se intrebe cata influenta are Rusia la cele mai inalte nivele ale statelor membre UE. Faptul ca UE nu are propriul sau serviciu de informatii lasa asemenea investigatii la mana statelor membre, unele avand o stransa cooperare economica cu Rusia, subliniaza cei doi comentatori.

De altfel, la Budapesta a izbucnit, luni, un nou scandal. Trei organizatii neguvernamentale care ajutau la ditribuirea unor fonduri norvegiene in vederea realizarii unor proiecte, au fost perchezitionate sub acuzatia ca fondurile au ajuns de fapt la un partid verde liberal, care a reusit sa intre in Parlament in urma alegerilor din aprilie. Mai mult, seful de cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar, i-a scris ministrului pentru Afaceri Europene din Norvegia acuzand ca exista semne care arata ca Norvegia incearca sa influenteze politica din Ungaria prin aceste granturi, ceea ce a dus la tensiuni diplomatice intre cele doua tari, relateaza presa maghiara.

O alta directie pe care merge Guvernul Orban este cea a autonomiei maghiarilor in Ucraina. Un inalt oficial de la Kiev a respins, marti, cererea de autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei, formulata in luna mai de premierul Viktor Orban. Natalia Galibarenko a transmis Budapestei ca partenerii Ucrainei (asa cum este Ungaria, tara membra UE si NATO) ar trebui sa se abtina sa faca jocul Rusiei, relateaza Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ungaria spionaj Bela Kovacs, #Ungaria Rusia Jobbik, #Rusia spionaj Uniunea Europeana , #Ungaria
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza Constant
Constant
rank 5
KGBela de la partidul *** este amicul Rusiei? Si ce? N-are voie?