"Pisoiul" lui Vladimir Putin scoate ghearele la Romania (Opinii)

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 20:43
11958 citiri
"Pisoiul" lui Vladimir Putin scoate ghearele la Romania (Opinii)

Agitatia politico-mediatica cu Ungaria pe non-subiectul "Tinutul Secuiesc", chiar daca nu are nicio cauza reala, este un semnal de alarma.

In absenta unor solutii la problemele economice severe, liderii de la Budapesta au decis sa joace cartea nationalismului. Si au gasit si pe cineva puternic sa-i ajute.

Datele problemei nu sunt foarte complicate. Premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, care conduce cu mana de fier din 2010, intra curand in ultimul an de mandat, adica in an electoral. Va urmari obtinerea unui nou mandat, dar sarcina este dificila.

In 2010, partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, a obtinut o victorie similara ca amploare cu victoria USL din 2012. A modificat Constitutia ungara intr-o directie conservatoare si traditionala, de dreapta, dar si intr-o directie centralist-autoritara, legiferand limitarea autonomiei bancii centrale si a libertatii presei.

Astfel de politici i-au atras insa oponenti puternici, in Comisia Europeana, Parlamentul European si nu numai. S-a adaugat deteriorarea constanta a situatiei macroeconomice a Ungariei, in prezent mult mai proasta decat cea a Romaniei, dar si aducerea la limita de avarie a relatiilor cu FMI.

Pe scurt, Viktor Orban nu are nicio garantie ca va fi reales in 2014. La Bruxelles, Strasbourg si, in general, in Occident, sunt multi care ar vrea sa-i spuna "la revedere", si nici opozitia interna din Ungaria nu este de neglijat.

Prin urmare, domnul Orban a optat pentru cartea nationalista, ultima pe care o are, probabil, de jucat pentru a-si asigura realegerea.

Dorul de Nelson Mandela

Politicienilor unguri si romani, in loc sa le fie "dor" de Ungaria Mare, respectiv de Adrian Nastase, mai bine le-ar fi dor de Nelson Mandela, chiar daca nu l-au cunoscut vreodata. A stat 28 de ani in inchisoare pentru o idee - scoaterea poporului sau din bantustane - nu a abjurat de la crezul lui si, dupa ce a ajuns la putere, nu s-a razbunat pe nimeni. Un adevarat spirit european la celalalt capat al Africii.

Este evident pentru oricine ca obiectivul prioritar urmarit de Ungaria, dupa 1990, in relatia cu Romania, este refacerea, sub numele "Tinutul Secuiesc", a "Regiunii Autonome Maghiare" de trista amintire, infipta in inima Romaniei comuniste de Stalin, ca mijloc de santaj la adresa marionetelor sale instalate la putere in Bucuresti.

Dupa un secol 20 in care s-au prabusit ultimele imperii coloniale, a cazut "Cortina de Fier" si au fost spulberate barierele bantustanelor din Africa de Sud, "Ungaria europeana si euro-atlantica" urmareste inca in 2013 bantustanizarea a doua judete (si jumatate) din Romania, pe criterii strict etnice.

Ungaria isi ascunde acest obiectiv sub un discurs ipocrit despre autonomia "culturala", "locala" etc. (pe care maghiarii din Romania o au demult, la nivel maxim), pentru ca stie ca Occidentul nu ar sustine niciodata agenda etnocentrista si iredentista pe care elitele de la Budapesta, de fapt, o urmaresc.

Liderii unguri, cu diferite intensitati legate de afilierea lor politica, au sprijinit mereu planul refacerii "Regiunii Autonome Maghiare" (rebotezata "Tinutul Secuiesc"), pentru ca numai o astfel de entitate ar permite trecerea la etapa a doua: separarea politica de Romania. Este un plan transparent, pe care nici macar prostia deprimanta a unor politicieni romani nu-l poate ascunde.

De ce acum?

Foarte simplu, din trei motive. Primul, cum am aratat deja, domnul Orban intra curand in campanie electorala si vrea sa se infatiseze electoratului drept un "mare patriot", care "apara" drepturile minoritatii maghiare din Romania, supusa la "agresiuni simbolice". Iar secretarul de stat din MAE ungar, Zolth Nemeth, nu poate, desigur, face altceva decat sa-i execute ordinele.

Al doilea motiv este ca UDMR nu se mai afla la guvernare, ceea ce simplifica enorm sarcina lui Viktor Orban de a-si face acasa campanie electorala gratuita pe spatele Romaniei si a secuilor din Romania. Oare cand Dan Voiculescu si Crin Antonescu i-au fortat mana lui Victor Ponta sa lase UDMR in afara guvernarii stiau ce fac? Foarte probabil, da.

Al treilea motiv este ca proiectul regionalizarii Romaniei provoaca cosmaruri celor care urmaresc de (cel putin) 23 de ani refacerea bantustanului maghiaro-stalinist din inima Romaniei. Liderul UDMR, Hunor Kelemen, cu simturile ascutite de aerul tare al Opozitiei, a recunoscut sincer ce inseamna o Romanie cu opt regiuni: o "catastrofa".

O "catastrofa" pentru promotorii enclavizarii absurde a doua treimi din minoritatea maghiara din Romania, adica a manipularii ei fara scrupule in directia himerei Ungariei Mari. O regiune "Centru" a Romaniei ar inmormanta definitiv sansele unei entitati maghiare constituite pe baza separatismului etnic si teritorial.

Hunor Kelemen stie foarte bine acest lucru, de aceea cere pe un ton apocaliptic o Romaniei cu 12-13 regiuni: pentru ca una dintre ele sa fie majoritar maghiara. Daca nu obtine asta, totul e pierdut. In timp ce pe Liviu Dragnea il mistuie dorul de Adrian Nastase, iata ca pe Hunor Kelemen il copleseste dorul de Iosif Stalin.

Legalismul (nu codrul) e frate cu romanul (si Romania)

Acum, odata lamurita strategia "celorlalti", sa vedem ce fac "ai nostri". Sau, mai precis, ce ar trebui sa faca si ce nu ar trebui sa faca.

Steagurile ar trebui sa ne preocupe cel mai putin. Legea romana este clara cu privire la arborarea simbolurilor nationale la sediile autoritatilor publice. Iar legea nu se negociaza. Tot legea ar trebui sa spuna daca, alaturi de drapelul Romaniei, pot fi arborate si drapele cu simboluri ale comunitatilor locale.

Iar daca legea nu o spune explicit, se poate obtine o decizie in Justitie, care sa transeze acest aspect (daca nu cumva exista deja o astfel de jurisprudenta). Referirea stricta si tehnica la Constitutie, legi si jurisprudenta este cartea 100% castigatoare a Romaniei, nu inflamarea orgoliilor cu "parfum" de frustrare.

Daca Romania isi plaseaza riposta strict in planul statului de drept (trimitere la lege si jurisprudenta), Uniunea Europeana si cancelariile occidentale nu pot decat sa-i fie alaturi. Dar "atacarea la baioneta" a unor drapele, in afara acestui cadru, risca sa radicalizeze in mod absolut stupid o intreaga comunitate.

Regionalizarea Romaniei se va decide, logic, in Parlament, iar drapelele sau inscriptiile arborate sau plasate oriunde in tara nu schimba absolut nimic. Unitatile administrativ-teritoriale functioneaza in baza legilor votate de Parlament, nu a drapelelor de pe cladiri sau a inscriptiilor de pe marginea drumurilor nationale.

Abordarea legalista este cheia succesului Romaniei, nu cea emotionala. "Romanii verzi" care sunt gata sa plece la "lupta" pentru vreun "steag secuiesc" din Harghita, Covasna sau chiar Budapesta ar fi doar penibili daca nu ar fi, si ei, periculosi.

Secuii, propusi la "premiul Ozskar Fuzes" pentru cel mai bun rol colectiv

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, domnul Ozskar Fuzes, nu este la prima abatere serioasa de la regulile universale ale diplomatiei. Ceea ce nu poate sa insemne decat un lucru, ca actioneaza astfel la instructiunile sefilor sai. Altfel, ar fi fost demult la Budapesta, plimbandu-si nepotii prin parcuri.

Domnul Fuzes "crede" ca, prin revizuirea Constitutiei, Romania ar trebui definit ca stat "multi-national", si afirma ca Ungaria sustine autonomia teritoriala pe criterii etnice a secuilor, "daca acestia si-o doresc".

Ceea ce politicienii din Romania ar fi trebuit sa-i replice domnului Fuzes, in afara de faptul ca si-a incalcat grav statutul de ambasador, este ca cetatenii romani de etnie maghiara sunt parte a natiunii definite de articolul 1 din Constitutia Romaniei.

Mai exact, ca Romania este in egala masura si patria cetatenilor sai de etnie maghiara, pentru ca natiunea romana este o natiune civica, democratica, moderna si europeana, departe de interpretarea de secol 19 a natiunii ("sange si pamant") a politicienilor de la Budapesta.

Pe terenul legalismului si statului de drept, al euro-atlantismului si multi-culturalismului, Romania poate manca la micul dejun iredentismul ungar. Trebuie doar ca politicienii romani sa respecte regulile Uniunii Europene in care suntem membri si sa vorbeasca acelasi limbaj cu omologii lor europeni, pentru ca interesele Romaniei sa fie pe deplin securizate.

Sefii domnului Fuzes cred ca au identificat o bresa in apararea Romaniei si au trecut la actiune. Scopul lor imediat este radicalizarea secuimii. National-comunismul nu a fost o "boala" exclusiv romaneasca. Acum este clar ca si Ungaria a avut-o si este departe de vindecare.

Seful ierarhic direct al ambasadorului Fuzes, secretarul de stat din MAE ungar Zolth Nemeth, al carui nume il regasim in incidentele diplomatice recente dintre Bucuresti si Budapesta, a absolvit in 1987 Facultatea de Stiinte "Karl Marx" a Universitatii Budapesta, ca "sociolog". Frumoasa specializare, frumoase vremuri!

Viktor Orban a luat lumina de la Rasarit

Meniul de optiuni al premierului ungar se ingusteaza zilnic. Pentru a se salva politic, secuii din Romania nu sunt de ajuns, are nevoie de aliati puternici. Si i-a gasit, cu pretul unor concesii serioase.

Acelasi domn Orban, care in timpul lungii perioade de opozitie (2002-2010) demoniza legaturile dintre adversarii sai socialisti si Rusia, a mers pe 31 ianuarie 2013, inainte de inflamarea problemei "drapelului secuiesc", la Moscova, unde a fost primit cu mare "pompa" de Vladimir Putin. In discursul protocolar, stapanul Rusiei a fost explicit: "Ati fost asteptat la Moscova. Bine ati revenit!".

Dar dupa orice "ratacire", "revenirea" are pretul ei. In acest caz: angajamentul ferm al Ungariei pentru gazoductul "South Stream", copilul de suflet al Gazprom, plus angajamentul pentru extinderea (si, probabil, preluarea) centralei nucleare de la Paks (care da deja 40% din energia electrica a tarii) de catre gigantul rus RosAtom, plus ceva "maruntis" in domeniile distributiei energiei si comertului.

O "nimica toata", dar suficient ca presa electronica din Ungaria (ca cealalta nu mai are de mult curajul) sa scrie ca Viktor Orban a devenit "noul pisoi al lui Vladimir Putin".

In 1919, Vladimir Lenin si Bela Kun au cazut de acord ca Romania este stat "multi-national". In 2013, la cateva zile dupa ce Viktor Orban si-a recunoscut (implicit) "pacatele" si a luat lumina de la Vladimir Putin, ambasadorul Ozskar Fuzes a primit, la randul lui, lumina verde sa pronunte acelasi cuvant: "multi-national".

Nu este prima data cand Vestul (apropiat) si Estul (de profunzime strategica) isi dau mana peste Romania. Bucurestiul ar trebui sa fie foarte atent - "pisoiul bland" din Budapesta poate acum zgaria rau. Igen?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ungaria acord Rusia, #Viktor Orban Vladimir Putin, #Romania stat multi national , #Ungaria