Controversata Constitutie a Ungariei a intrat in vigoare

Autor: Ana Ilie
Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 15:17
3723 citiri
Controversata Constitutie a Ungariei a intrat in vigoare

Duminica, 1 ianuarie 2012, a intrat in vigoare noua si controversata constitutie a Ungariei, aprobata, in aprilie, cu doua treimi dintre deputatii din Parlamentul de la Budapesta, de catre partidul de centru-dreapta, Fidesz, al premieurlui Viktor Orban.

Schimbarile constitutionale efectuate de Fidesz au starnit controverse atat in tara, cat si pe plan extern. Criticii sustin ca noul text concentreaza prea multa putere in mainile celor numiti politic. Amnesty International a calificat-o ca incalcand "standardele drepturilor omului internationale si europene".

La randul lor, SUA au cerut in mod repetat Ungariei sa revizuiasca controversatele schimbari constitutionale. Noua constitutie si reformele aduse ministerului Justitiei au provocat ingrijorarea comisarului european pentru justitie, Viviane Reding.

De la venirea la putere, partidul premierului Orban s-a angajat pe o cale neconstitutionala, sustin criticii. Nu mai tarziu de vineri, parlamentul Ungariei a aprobat o contestata lege a religiei care reduce drastic numarul de religii sustinute de stat. Noua lege reduce numarul de religii recunoscute in Ungaria de la 300 la 40 - eliminand practic tot ce inseamna islam, budism si hinduism.

O alta lege, care a intrat in vigoare anul trecut, constituie un atac asupra libertatii presei, spune comunitatea internationala. Jurnalistii au intrat in greva inainte de Craciun - legea ii obliga la "acoperirea echilibrata" a evenimentelor, sa isi divulge sursele daca este o problema de securitate nationala si creeaza o autoritate media dominata de lideri numiti politic.

Orban si-a plasat prietenii in institutii-cheie, si Opozitia este prea divizata pentru a profita de usoara scadere in sondaje a partidului sau, Fidesz, sub presiunea crizei economice.

Orban a mai impus si o lege care reduce puterile sefului bancii centrale si creste influenta parlamentului in stabilirea ratei dobanzilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), care se desfășoară la Baza Sportivă Năstase/Marica din Capitală, în perioada 15-21 aprilie, a consemnat joi cea mai mare surpriză de până în...
#Ungaria, #Ungaria Constitutie, #Ungaria Orban Constitutie controversata , #Ungaria