Cristian Diaconescu, dupa ce Ungaria a retras sprijinul acordat Romaniei pentru OCDE: Inexplicabil

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 21:26
13488 citiri
Cristian Diaconescu, dupa ce Ungaria a retras sprijinul acordat Romaniei pentru OCDE: Inexplicabil
Foto: Facebook/Cristian Diaconescu

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este de parere ca suspendarea de catre Ungaria a sprijinului acordat Romaniei pentru aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) reprezinta un gest inexplicabil.

"In primul rand, din punct al relatiilor diplomatice bilaterale, avem un Parteneriat strategic convenit in anul 2002 si un Tratat politic de baza semnat in 1996. Acest gest mi se pare inexplicabil. Indiferent de problemele invocate, probleme interne, blocarea votului in ceea ce priveste candidatura Romaniei la OCDE nu are absolut nicio legatura si implicit niciun fel de explicatii.

Chestiunile care tin de reglementarile interne in ceea ce priveste drepturile libertatile minoritatilor, identitatea culturala, dreptul la educatie sunt supuse legilor interne din Romania. Nu pot face obiectul internationalizarii, asa cum doreste partea ungara, dar decizia legata de OCDE nu are, din punct de vedere al continutului, niciun fel de legatura cu tema in sine, care se dezbate si trebuie reglementata conform normelor romanesti.

Deci asocierea celor doua subiecte este absolut neavenita. Nu inteleg aceasta pozitie, nu inteleg ce doreste partea ungara", a declarat vineri Cristian Diaconescu.

Potrivit fostului ministru de Externe, "faptul ca Romania nu ar deveni membru al OCDE reprezinta o pierdere economica in egala masura si in relatia cu Ungaria la nivel regional, dar si in ceea ce priveste cetatenii Romaniei, indiferent de etnie".

"Problemele legate de OCDE tin de piata, de concurenta, de competitie, de pregatirea fortei de munca, deci absolut niciun fel de legatura cu aspectele invocate si care, evident, vor fi, la un moment dat, rezolvate, conform reglementarilor interne din Romania", a explicat Diaconescu.

El considera ca "este obligatoriu sa existe o rezolvare a problemei".

"Dincolo de echilibrul necesar al tuturor partilor intr-o astfel de situatie, este clar ca, pe de o parte, este necesar sa existe explicatii, iar pe de alta parte, evident, dialogul bilateral, care are, cum spuneam, repere clare si care au functionat de-a lungul timpului, incepand cu Tratatul politic de baza, Parteneriatul strategic si raporturile de cooperare inauntrul Uniunii Europene si Aliantei Nord-Atlantice.

Deci, pe baza acestor repere, in mod evident trebuie sa se ajunga la deblocarea situatiei. Pentru ca, in acest moment, partea ungara, printr-un gest de retaliere, a blocat o candidatura a Romaniei intr-o structura multilaterala", a mai spus Cristian Diaconescu.

Ungaria nu va sprijini aderarea Romaniei si Croatiei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, a anuntat vineri MAE de la Budapesta, intr-o declaratie citata de agentia de presa MTI. MAE ungar precizeaza ca motivul pentru care Ungaria isi suspenda sprijinul pentru aderarea Romaniei la OCDE este inchiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures.

Vezi care este miza scandalului diplomatic dintre Romania si Ungaria si de la ce a pornit totul, precum si reactiile de dupa comunicatul initial al Ungariei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Cristian Diaconescu Ungaria sprijin Romania OCDE, #reactii Ungaria refuza sprijin Romania OCDE, #liceu Targu Mures Ungaria, #Romania OCDE, #tensiuni diplomatice Ungaria Romania , #Ungaria
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
e bine sa faca Pop impreuna cu Melescanu un manual de strategie !