Ziare.com

Dezastru ecologic in Ungaria: PNL cere celula de criza in Romania

de Andreea Ghinea
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 15:02

   

Dezastru ecologic in Ungaria: PNL cere celula de criza in Romania
Avand in vedere situatia din Ungaria, cauzata de noroiul toxic, deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, a anuntat joi ca este de parere ca este necesara crearea unei celule de criza care sa monitorizeze situatia.

Acest organism ar tine sub oservatie situatia "din tara vecina si propagarea valului de poluare, dar si impactul acestuia asupra mediului si populatiei din Romania, dat fiind faptul ca substanta care s-a scurs are proprietati caustice si contine metale grele care ameninta flora, fauna, dar si populatia".

Uioreanu considera ca respectiva comisie va trebui sa stabileasca masurile care trebuie luate pentru neutralizarea efectelor poluarii.

De asemenea, potrivit comunicatului de presa remis Ziare.com, deputatul PNL spune ca trebuie stabilit "cuantumul despagubirilor pe care autoritatile din Ungaria vor trebui sa le plateasca Romaniei pentru pagubele produse de scurgerile asa-numitului noroi rosu din rezervorul de alumina al intreprinderii din orasul Ajka".

Accident chimic in Ungaria: Noroiul toxic a ajuns in Dunare - Borbely dezminte

"Activitatea acestei comisii se inscrie in reglementarile existente la nivelul Uniunii Europene privind poluarea industriala, reglementari care merg, in general, pe principiul Poluatorul plateste. Conform acelorasi reglementari, evaluarea o fac statele implicate, iar daca nu se inteleg pot chema evaluatori independenti", se mai arata in comunicat.

Uioreanu aminteste si de precedentul creat de deversarea de la Baia-Mare din anul 2000, mentionand ca este convins ca vinovatii pentru aceasta catastrofa ecologica vor plati toate pagubele produse atat mediului, cat si romanilor.

700.000 de metri cubi de reziduuri chimice s-au scurs dintr-un rezervor avariat si au inundat mai multe zone din Ungaria.

Noroiul toxic din Ungaria a ajuns in Dunare, joi, au anuntat autoritatile maghiare si oficial din cadrul Administratiei Apelor, esantioanele prelevate la confluenta raului Raba cu Dunarea arata "un nivel de alcalinitate usor superior valorii normale, intre 8,96 la suta si 9,07 la suta", in timp ce valoarea normala este de 8%, insa ministrul Mediului din Romania, Laszlo Borbely, a negat aceste informatii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1334 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nici ca se putea un pashkesh mai bun pentru seful statului!

Un prilej cum nu se poate mai potrivit ca sa mai sustina vreo 20 de declaratii de presa, sa se dea erou al luptei pentru salvarea republicii de la poluare, sa devina Cetatean de Onoare a vreo 20 de municipii de pe cursul Dunarii, Oltului, Covurluiului si Bahluiului!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor